Kuleczki kokosowo-morelowe

kuleczki kokosowo-morelowe
kuleczki kokosowo-morelowe

Pamiętacie nasz przepis na wesołe kuleczki daktylowo-migdałowe. Okazuje się, że do zrobienia wesołych kuleczke nadają się też płatki kokosowe i morele. Przygotowanie samych kuleczek kokosowo-morelowych to zaledwie 5 minut (zależy od tego jak szybko idzie nam toczenie kuleczek). Podobnie jak kuleczki daktylowo-migdałowe, kuleczki kokosowe można obtaczać w różnych różnościach, począwszy od sproszkowanego kokosa, poprzez kakao, wiórki czekolady, sezam biały, sezam czarny, aż po pokruszone orzechy lub migdały. Opcji jest bardzo wiele 🙂

SKŁADNIKI
  • 2-3 filiżanki płatków kokosowych bio
  • pół filiżanki moreli bio
  • 3 daktyle bez pestki bio
  • 1/2 filiżanki nerkowców bio
  • szczypta soli morskiej
kuleczki kokosowo-morelowekuleczki kokosowo-moreloweSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Daktyle i morele namaczamy w ciepłej wodzie i odstawaimy na około 20 minut.
  2. 1 filiżankę płatków kokosowych i nerkowce wrzucamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę.
  3. Dodajemy morele, daktyle i szczyptę soli i ponownie miksujemy. Tym razem miksowanie będzie utrudnione ze wzglęu na lepkość daktyli. Trzeba co kilka obrotów zatrzymywać blender i zeskrobywać masę z brzegów miksera. Niemniej jednak to dobrze świadczy o jakości daktyli i moreli, które powinny być wilgotne (dlatego lepsze są wersje ekologiczne i suszone na słońcu)
  4. Na końcu łączymy z masą pozostałe płatki kokosowe i możemy jeszcze  raz zmiksować na niskich obrotach całą masę, gdy płatki są za duże, lub po prostu ręką mieszamy starannie wszystkie składniki.
  5. Formujemy kuleczki i obtaczamy w czym mamy ochotę. Przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce.
kuleczki kokosowo-morelowe
kuleczki kokosowo-morelowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *