Jesień to idealny czas, aby przygotować się na zimę. Chcąc oczyścić organizm i podnieść jego odporność, polecamy kurację śliwką umeboshi.
Przypomnijmy, że śliwka umeboshi usprawnia pracę jelit, a wraz z kuzu doskonale odkwasza organizm. W diecie markobiotycznej ceni się śliwkę umeboshi za podnoszenie odporności organizmu i uznaje się ją za naturalny antybiotyk.
Czas na kurację oczyszczającą!
W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozpuszczamy 1 łyżeczkę kuzu bio w filiżance zimnej wody, zagotowujemy mieszając i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący!
Dzielimy ekologiczną śliwkę umeboshi na 3 lub 4 części. Jedną część wkładamy do kubeczka, rozcieramy i mieszamy z 3-4 kroplami niepasteryzowanego sosu sojowego (shoyu) wysokiej jakości (tańsze sosy zawierają cukier), dolewamy uprzednio przygotowany wywar z kuzu i mieszamy. Otrzymujemy lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.
Tak przygotowany „kisiel” pijemy rano na czczo, 15-20 min przed jedzeniem.
Kuracja oczyszczająca ekologiczną śliwką umeboshi powinna trwać 4- 5 tygodni.
WARTO WIEDZIEĆ
Sliwka umeboshi na odporność i jelita