Kuracja oczyszczająca śliwką umeboshi

Śliwka umeboshi i kuzu
Śliwka umeboshi i kuzu podnoszą odporność

Jesień to idealny czas, aby przygotować się na zimę. Chcąc oczyścić organizm i podnieść jego odporność, polecamy kurację śliwką umeboshi.

Przypomnijmy, że śliwka umeboshi usprawnia pracę jelit, a wraz z kuzu doskonale odkwasza organizm. W diecie markobiotycznej ceni się śliwkę umeboshi za podnoszenie odporności organizmu i uznaje się ją za naturalny antybiotyk.

Czas na kurację oczyszczającą!

W emaliowanym lub szklanym naczyniu rozpuszczamy 1 łyżeczkę kuzu bio w filiżance zimnej wody, zagotowujemy mieszając i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia – płyn ma być ciepły, ale nie wrzący!

Dzielimy ekologiczną śliwkę umeboshi na 3 lub 4 części. Jedną część wkładamy do kubeczka, rozcieramy i mieszamy z 3-4 kroplami niepasteryzowanego sosu sojowego (shoyu) wysokiej jakości (tańsze sosy zawierają cukier), dolewamy uprzednio przygotowany wywar z kuzu i mieszamy. Otrzymujemy lekko galaretowatą zawiesinę przypominającą kisiel.

Tak przygotowany „kisiel” pijemy rano na czczo, 15-20 min przed jedzeniem.

Kuracja oczyszczająca ekologiczną śliwką umeboshi powinna trwać 4- 5 tygodni.

WARTO WIEDZIEĆ

Sliwka umeboshi na odporność i jelita

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *