MARCHEWKOWY KREM Z CZARNĄ FASOLĄ I KWIATAMI CZARNEGO BZU

Lekki marchewkowy krem z pożywną czarną fasolą, która jest cennym źródłem białka, a także m.in. flawonoidów oraz kwasu foliowego.

Zupa dobrze smakuje z prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki, ale kwitnące za oknem drzewa zainspirowały mnie, aby dziś podać ją z pięknymi kwiatami czarnego bzu J Smacznego!

Składniki:

  • Czarna fasola bio ok 4 – 5 łyżek
  • 4 duże marchewki
  • kawałek selera
  • ok 800 ml bulionu warzywnego (np. z korzenia pietruszki, kawałka selera, liści pora i łodyg natki pietruszki) lub wody
  • masło klarowane, oliwa z oliwek lub inny olej roślinny
  • oregano, tymianek
  • liść laurowy
  • Kminek, kolendra
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Sól morska drobnoziarnista
  • Malutka szczypta cukru trzcinowego
  • Pieprz czarny, pieprz ziołowy
  • algi morskie kombu

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę moczymy na noc, następnego dnia gotujemy z dodatkiem alg kombu, plastrem imbiru, dla poprawy trawienia. Po ok 15 min dodajemy, także oregano i tymianek, a pod koniec gotowania szczyptę soli.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy zmielony w moździerzu kminek, następnie dodajemy marchew i seler i smażymy chwilkę, potem dodajemy mieloną kolendrę i dalej smażymy ok 2-3 minuty.
  3. Następnie wlewamy bulion i gotujemy ok 20-30 minut.
  4. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i miksujemy, podajemy ciepłe z ugotowaną osobno czarną fasolą.

Całość polewamy łyżka oleju np. lnianego, posypujemy natką pietruszki oraz prażonymi pestkami słonecznika lub dekorujemy np. jadalnymi kwiatami

 

Dla Bionica przygotowała:

Katarzyna Filip

Facebook.com/KuchniaOsobista

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *