Surowa tarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa

tarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa
tarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa

Najbardziej wyrafinowane połączenie – wiśnie w czekoladzie, gdzie soczysto-kwaskowate smaki świetnie komponują się z gorzko-słodyczą czekolady, zostało lekko zmodyfikowane i zamiast wiśni są słodsze czereśnie, dzięki czemu tarta nie wymaga innych słodów. Wyjątek oczywiście stanowi spód, którego podstawę stanowią suszone na słońcu i lepiące się daktyle, ale to już zupełnie inna, słodka historia 🙂

tarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa
tarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa

Spód tarty stanowią dobrze nam znane z innych surowych przepisów migdały, orzechy nerkowce, daktyle suszone na słońcu oraz … czarny sezam. Natomiast góra to wspomniane już czereśnie, gorzka czekolada (ponad 80%), śmietanka kokosowa i płatki kokosowe. Dzięki takiemu czekoladowo-czereśniowo-kokosowemu połączeniu otrzymujemy „niebo w gębie”, czyli zdrową, słodką i ciągnącą się tartę, w sam raz na letnie przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Do tego herbatka, szczypta słońca przedzierającego się przez ozielenione drzewa i nie trzeba nam niczego więcej za wyjątkiem … kolejnego kawałka tarty 😉

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 1 filiżanka migdałów bio
  • 1/2 filiżanki orzechów nerkowca bio
  • 1/2 filiżanki czarnego sezamu bio
  • 1 filiżanka namoczonych daktyli bio
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • pół szczypty soli
SKŁADNIKI NA GÓRĘ
  • 1 1/2 filiżanki śmietanki kokosowej
  • duża tabliczka gorzkiej (co najmniej 80%), a jeszcze lepiej surowej czekolady
  • 1 1/2 filiżanki czereśni
  • 1/2 filiżanki płatków kokosowychtarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowatarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowatarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Daktyle suszone na słońcu (bardzo ważna jest ich jakość, gdyż tylko daktyle bio/suszone na słońcu są lepkie, co chcemy wykorzystać), namaczamy w ciepłej wodzie około 10 minut (wodę można potem wykorzystać do słodzenia napojów lub „owsianek”).
  2. Migdały, orzechy nerkowca, czarny sezam, kakao i sól wrzucamy do blendera i mielimy przez około 1 minutę, aby rozbić ziarenka sezamu.
  3. Dodajemy namoczone daktyle i ponownie miksujemy, aż zacznie się wytwarzać charakterystyczna, lepiąca się „kula” (około 2 minuty).
  4. Przekładamy taką masę orzechowo-daktylową na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lub płaską deskę. Przy pomocy płaskiej łyżki i rąk (można nawilżać je wodą, co ułatwi pracę) nadajemy formie kształt placka, który wkładamy do zamrażalnika.
  5. Przygotowujemy czerśnie, które kroimy w ósemki (najbardziej pracochłonna część całego przepisu, ale czereśnie są tego warte 😉 ).
  6. Podgrzewamy śmietankę kokosową (bez wody) i rozstapiamy w niej czekoladę.
  7. Dodajemy 3/4 filiżanki pokrojonych czereśni i odstawiamy z ognia.
  8. Kiedy masa zacznie tężnieć, wyciągamy placek  z zamrażalnika, równo rozsmarowujemy masę i ponownie wkładamy tam placek na około 10 minut.
  9. Ponownie go wyciągamy i na wierzchu układamy pozostałe czereśnie i posypujemy płatkami kokosowymi. Tarta ponownie ląduje w zamrażalniku na kolejne 40 minut.
  10. Podajemy pokrojoną w kawałki i nie przechowujemy dłużej niż 1-2 dni (choć i tak się Wam to nie uda 😉 )

4 przemyślenia nt. „Surowa tarta czekoladowo-czereśniowo-kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *