Podróżując po centralnej Syberii można zadać sobie pytanie: co jedzą ludzie, żeby przetrwać w trudnych warunkach. Jedzenie może być proste, natomiast nie można pominąć roli ognia, która jest kluczowa kiedy chce się przyrządzić sycącą i pełnowartościową potrawę.
Podążając za modami żywieniowymi, popadamy często w skrajność. Zapominamy jak ważny w naszej diecie jest żywy ogień. O roli ognia w prawidłowym odżywianu i dostarczaniu energii Qi, mówi chińska medycyna.
Doskonale można to zaobserwować w przypadku przygotowywania zup mocy – w tym przypadku im dłużej się gotuje taką zupę, tym więcej zyskujemy energii Qi. Tutaj uwaga: kiedy przyrządzamy taką zupę na kuchence elektrycznej, wymagany czas gotowania wydłuża się czterokrotnie w porównaniu do gotowania na żywym ogniu. Niestety coraz żadziej mamy dostęp do kuchenek gazowych.
Sybiracy wiedzą, że nic tak nie wzmacnia jak pilaw przyrządzony na żywym ogniu. Gorący, pożywny i pełen energii potrzebnej na to, aby przeżyć w trudnych warunkach Syberii.