Humus z fasoli mung

humus z fasoli mung
humus z fasoli mung

Humus, popularna potrawa w basenie Morza Śródziemnego, tradycyjnie przygotowuje się z ciecierzycy. Okazuje się jednak, że także fasola mung śmiało może zastąpić ciecierzycę. Humus z fasoli mung przygotowuje się w taki sam sposób jak tradycyjny humus. Przewagą fasoli mung jest jednak to, że nie trzeba ją uprzednio namaczać. Niemniej jednak nie można zapomnieć o cytrynie, która w przypadku fasoli mung odgrywa zasadniczą rolę 🙂

SKŁADNIKI
  • 2 – 3  fliżanki ugotowanej fasoli mung bio
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pasty z sezamu (tahini)
  • cytryna
  • pół szklanki oliwy
  • sól morska
humus z fasoli mung
humus z fasoli mung
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Fasolę mung, czosnek, oliwę, sól i pastę z sezamu wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  2. Jeśli chcemy by humus z fasoli mung stał się bardziej puszysty dolewamy wody i ponownie miksujemy.
  3. Doprawiamy sokiem z c ytryny według uznania.

Pastę humus z fasoli mung stosujemy do chleba, jako sos do dań, makaronów, a także jako zdrowy dip.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *