Korzenny daktylowo-czekoladowy placek z piekarnika znakomicie rozgrzeje, dzięki korzennym przyprawom oraz usatysfakcjonuje kubki smakowe. Dzięki wykorzystaniu kaszy jaglanej oraz ryżu pełnoziarnistego nie musimy stosować mąki i mamy pewność, że placek jest naprawdę zdrowy. Tłuszcz w placku zastąpił sezam biały, a spoiwo – len złocisty choć brązowy też spełni swoje zadanie. Naturalna słodycz tego placka pochodzi ze słodu zbożowego ryżowego, ale przede wszystkim z nadzienia daktylowego. Bardzo ważna jest jakoś daktyli. Nie trzeba więc dodawać, że w przepisie użyte zostały świeżo-suszone daktyle ekologiczne, które są nie tylko bardzo miękkie, ale i słodkie.
Korzenny daktylowo-czekoladowy placek usatysfakcjonuje każde podniebienie, pod warunkiem, że lubi się smak słodki, bardzo słodki i czekoladę 😉
SKŁADNIKI PLACKA
- 1 filiżanka ryżu okrągłego pełnoziarnistego bio
- 1 filiżanka kaszy jaglanej bio
- 1/2 filiżanki sezamu białego bio
- 2 łyżki lnu złocistego bio
- 2 łyżki syropu zbożowego ryżowego bio
- 4 łyżki kakao bio
- 2 łyżki proszku do pieczenia bio
- kardamon
- cynamon
- sól morska
SKŁADNIKI NADZIENIA
- 2 filiżanki daktyli bio
- 1/4 – 1/2 filiżanki kakao bio
- sól morska
- świeży imbir wielkości paznokcia u kciuka lub 1 łyżeczka soku z imbiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PLACKA
- Mielimy na mąke kaszę jaglaną i ryż pełnoziarnisty (do tego celu świetnie nadaje się młynek do kawy).
- W tym samym młynku mielimy sezam, siemię lniane i kardamon.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy syrop słodowy zbożowy (z dwóch łyżek spód nie będzie zbyt słodki, ale masa daktylowa na cieście zrobi grę; ewentualnie możemy dodać więcej słodu wg uznania, ale wtedy placek będzie maga słodki).
- Dodajemy wodę tak, aby połączyła wszystkie składniki i takie ciasto wykładamy na blachę, lub przekładamy do innego naczynia. (Jeśli używamy standardowej blachy, placka wystarczy na pół blachy).
- Pieczmy placek w temepraturze 220 C około 20 minut.
- Na ostatnie 5 minut nakładamy nadzienie daktylowe i dopiekamy placek, lub przytrzymujemy placek z nadzieniem daktylowym w zamkniętym piekarniku już przy wyłączonym ogniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
- Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (około 30 minut). UWAGA: nie wylewamy wody
- Starym makrobiotycznym sposobem obrany imbir trzemy na tarce, a potem wyciskamy ręcznie sok. W wersji dla leniwców obrany imbir wrzucamy do blendera.
- Daktyle, kakao, sól i imbir miksujemy w blenderze.
- Dodajemy wodę z daktyli (około 4-6 łyżek) i ponownie miksujemy na puszystą masę. Ważne, aby nie dodać za dużo wody bo nadzienie zacznie się przelewać.
- Nadzieniem pokrywamy placek.
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie: