Kostki z tłuszczu kokosowego z czekoladą i orzechami

 

koski z tłuszczu kokosowego

Każdy kto kiedykolwiek próbował zrezygnować z cukry, mimo wrodzonego zamiłowania do słodyczy, ma szansę polubić ten przepis na kostki z tłuszczu kokosowego. Zaletą takiej kostki kokosowej jest nie tylko to, że jest w stanie w pełni usatysfakcjonować łaknące słodyczy nawet najbardziej wybredne podniebienie, ale również jest szalenie prosta i szybka do przygotowania (to ważna informacja w sytuacji napadu ochoty na słodycze kiedy wokół brak innych zdrowych alternatyw ;-)). Co więcej, wystarczy zaledwie jedna taka kostka z tłuszczu kokosowego, aby się nią w pełni nasycić.  Oczywiście zawsze można sięgnąć po więcej 🙂 bo z podanych proporcji powinno wyjść około 12 takich kostek, które można zjeść samemu, lub podarować komuś w formie zdrowego prezentu.

SKŁADNIKI
  • 1/2 filiżanki tłuszczu kokosowego bio
  • 5 – 6 łyżek syropu zbożowego ryżowego bio lub innego zdrowego słodzika
  • 2 łyżki masła orzechowego bio
  • 1/4 filiżanki kakao bio
  • szczypta soli morskiej (w przypadku masła nie zawierającego soli)
koski z tłuszczu kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą (najlepiej to wychodzi w blenderze)
  2. Przelewamy masę do foremek i wkładamy do lodówki. Tutaj świetnie się sprawdziło pudełeczko do robienia kostek lodu. Łatwiejsze są plastykowe foremki bo przy wyciąganiu czekoladowo-orzechowych kostek wystarczy tylko wypchnąć je z drugiej strony i same wyskakują.

Z podanych proporcji powinniśmy uzyskać około 12 kostek z tłuszczu kokosowego, które przechowujemy w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *