Tradycyjna odżywcza zupa-krem z marchwi i pasternaku polecana jest nie tylko dzieciom i rekonwalescentom, ale po dodaniu odpowiednich przypraw zasmakuje każdemu amatorowi oryginalnych smaków. Marchew i pasternak odbudowuje centrum wg medycyny chińskiej, co oznacza, że wzmacnia funkcję Śledziony, która odpowiedzialna jest za transformację pożywienia (osłabiona Śledziona nie pozwala na wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia i ich rozprowadzenie w organizmie, dlatego jest tak ważna). Jeśli nie mamy z nią problemów możemy podbić zupkę pikantymi przyprawami, a jednocześnie złagodzić ich smak dodatkiem mleczka kokosowego. Dodatek ciecierzycy sprawi, że otrzymamy w pełni wartościowy posiłek, który nie tylko nas odżywi, ale i na długo nasyci.
SKŁADNIKI
- 4 marchewki ekologiczne
- 4 korzenie pasternaku (można zastąpić go pietruszką, ale wówczas zupka nie będzie już tak słodka)
- pół pora
- szklanka ugotowanej ciecierzycy bio
- pieprz cayenne
- imbir
- kolendra zielona
- sól morska
- pieprz ziołowy
- liść laurowy
- łyżka oleju rzepakowego lub sezamowego z pierwszego tłoczenia
- mleczko kokosowe (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Oczyszczoną marchew i pasternak zalewamy świeżą wodą tak, aby tylko nieznacznie przykryła warzywa i gotujemy na wolnym ogniu wraz z imbirem, liściem laurowym i kolendrą.
- Kiedy warzywa staną się miękkie, wyciągamy przyprawy, a warzywa miksujemy na krem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podprażamy ugotowaną ciecierzycę wraz z pokrojonym w plasterki porem. Doprawiamy papryczką chilli lub cayenne.
- Zupę nakładamy do miseczek i dodajemy ciecierzycę z porem.
WARIANT: zupkę można również doprawić mleczkiem kokosowym przed posypaniem ciecierzycą
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie: