Jak ugotować strączkowe wg 5 przemian

gotowanie strączkowych wg 5 przemian
gotowanie strączkowych wg 5 przemian

Rośliny strączkowe, w tym soczewica, są bardzo odżywcze i niezastąpione w zrównoważonej diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarczają organizmowi protein oraz błonnika pokarmowego. Niestety wiele osób ma problemy z właściwym przyswajaniem roślin strączkowych. Na szczęście istnieją metody poprawiające strawność strączkowych. Do jednej z nich należy gotowanie wg 5 przemian propagowane przez medycynę chińską. Tutaj gotujemy soczewicę, ale podobnie postępujemy w przypadku pozostałych roślin strączkowych, które tak jak soczewica należą do przemiany Wody. Potrawy przygotowane wg 5 przemian są odpowiednio sharmonizowane i warto od czasu do czasu gotować w ten sposób.

SKŁADNIKI
  • 400 g soczewicy bio (Woda)
  • płat kombu lub 1-2 łyżki innych alg, takich jak np. wakame (Woda)
  • sól morska (Woda)
  • cytryna (Drewno)
  • olej rzepakowy lub sezamowy z pierwszego tłoczenia (Ziemia)
  • 3 – 5 jagód owocu jałowca (Ogień)
  • 3 liście laurowe (Metal)
  • gruby plasterek świeżego imbiru (Metal)
  • kminek (Metal)
  • pieprz (Metal)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. (W) Rośliny strączkowe/soczewicę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
  2. (W) Płuczemy, dodajemy świeżej wody, płat kombu (lub łyżkę innych alg), szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu.
  3. (D) Dodajemy kroplę soku z cytryny.
  4. (Z) Dodajemy odrobinę oleju.
  5. (O) Dodajemy owoc jałowca.
  6. (M) Dokładamy liście laurowe, świeży imbir, kminek i pieprz.
  7. Zbieramy powstałą pianę i pod przykryciem gotujemy około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *