Zapiekana quinoa na sypko z owocami suszonymi i orzechami brazylijskimi

zapiekana quinoa z orzechami brazylijskimi
zapiekana quinoa z orzechami brazylijskimi

Co by nie mówić, zapiekane śniadania prosto z piekarnika to jest to. Nie dość, że rozgrzewają, są łatwiej strawne, to jeszcze usuwają wilgoć z organizmu, a nic tak nie sprzyja nagromadzeniu wilgoci jak wiosna i jesień. Na szczęście zboża takie jak quinoa i proso doskonale się sprawdzają w piekarniku, a potrawy z nich przygotowywane są nie tylko smaczne, ale i pełne energii (lub qi z nomenklatury medycyny chińskiej korzystając). Ziarno quinoa w połączeniu z owocami suszonymi i orzechami, stanowi doskonałą podstawę dla śniadań i można przygotowywać je w najprzeróżniejszych wariacjach. W przepisie zostały wykorzystane orzechy brazylijskie, które mają bardzo dużo selenu, ale można również korzystać z innych orzechów, nasion oleistych, lub pestek. Podobnie jeśli idzie o owoce suszone – mamy pole do popisu. Dodatek napoju zbożowego i tłuszczu kokosowego nie tylko harmonizuje potrawę, ale zapobiega jej przypalaniu.

SKŁADNIKI
  • szklanka ziarna quinoa bio
  • garść rodzynek bio
  • garść jagód goji bio
  • garść suszonej porzeczki bio (lub innych owoców suszonych drobno pokrojonych)
  • pół szklanki pokrojonych orzechów brazylijskich bio
  • łyżeczka tłuszczu kokosowego bio
  • szklanka napoju owsianego, ryżowego lub sojowego bio
  • pół szczypty soli morksiej
  • 3 ziarenka kardamonu
  • pół łyżeczki wyciśniętego soku z imbiru (ewentualnie plasterk imbiru)
zapiekana quinoa z orzechami brazylijskimi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Ziarno quinoa płuczemy w durszlaku o małych dziurkach i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Wrzucamy do quinoa owoce suszone (rodzynki, jagody goji, porzeczki lub inne) wraz z pozostałymi sypki składnikami i mieszamy.
  3. Zalewamy wodą tak, aby pokryła zwartość na wysokość około pół paznokcia i pozostawiamy do nacięgnięcia (około 30 min).
  4. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury  około 180C.
  5. Zalewamy szklanką dowolnego napoju zbożowego (tutaj owsiany) , dodajemy rozpuszczony tłuszcz kokosowy i posypujemy orzechami brazylijskimi.
  6. Zapiekamy w piekarniku około 40 min.
  7. Przekładamy do mieseczek i podajemy na sypko lub z napojem zbożowym.

Wystarcza na 2-3 porcje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *