Bananowiec z ziarna quinoa

DSC_0019

Popularny bananowiec (ciasto, które zawsze się udaje) zwykle robi się z płatków owsianych. Niemniej jednak okazuje się, że ziarno quinoa też świetnie sprawdza się w tej roli. Bananowiec z ziarnem quinoa jest bardziej gąbczasty i wilgotny od tego, który przygotowuje się z płatków owsianych. Podobnie natomiast jak bananowiec z płatków owsianych zmienia kolor pod wpływem bananów, co nie wpływa na smak ciasta. Taki bananowiec z quino jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które wzbogacone obecnością orzechów i owoców suszonych stanowi posiłek sam w sobie.

DSC_0039-002

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki ugotowanego ziarna quinoa bio
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka rodzynków/porzeczek bio
  • kilka posiekanych daktyli bio
  • 1/2 szklanki sezamu białego bio
  • 1/2 orzechów pistacjowych (można zastąpić innymi)
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 szklanki tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki pogniecionej stewii w listkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Banany gnieciemy w misce i starannie mieszamy z pozostałymi składnikami.
  2. Przkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek i pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.
  3. Po wystygnięciu kroimy na ciacha i przechowujemy w pudełeczku do kilku dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *