Wiosna w pełnym rozkwicie, płynnie przechodząca w upalne lato, nie nastraja do pichcenia. Kiedy żar leje się z nieba, trudno zagonić kogoś do żaru bijącego od kuchenki. Niemniej jednak zwłaszcza gorącą porą warto zadbać o ogień żołądka (jang) i choć jeszcze trudno to sobie wyobrazić, przygotować go do jesieni. Proponowany przepis jest kompromisem zdrowego rozsądku i szczypty letniego lenistwa. Kiedy mamy już ugotowany ryż pełnoziarnisty, przygotowanie samego szpinaku zajmuje niewiele więcej niż 5 min. stania przy kuchence. Samo danie można potem spożywać na ciepło (za tym optujemy), albo kiedy naprawdę się nie da bo gorąco, bo się zapomniało możemy potraktować danie jako zdrową sałatkę i zjeść na zimno. Doskonale też się nadaje jako lunch do pracy, lub prosta potrawa na piknik.
Szpinak z orzechami brazylijskimi, czarnym sezamem i żurawiną podany z ryżem, stanowi pełnowartościowe lekkie danie wegańskie, które smakować będzie także namłodszym (w tej wersji możemy zrezygnować z czosnku na rzecz orzechów i żurawiny). Zawiera zdrowe tłuszcze wielonienasycone, selen pochodzący z orzechów brazylijskich, aminokwasy, węglowodany złożone powoli uwalaniające energię, błonnik dietetyczny i witaminy. Oczywiście grzechem byłoby używanie mrożonego szpinaku więc polecamy potrawę tylko w sezonie (choć można również eksperymentować z zieleniną i szpinak zastąpić np. jarmużem w chłodniejszej porze).
SKŁADNIKI
- 3 duże garście świeżego szpinaku ekologicznego (u nas z ogródka ;-))
- garść pokrojonych orzechów brazylijskich bio
- garść suszonej żurawiny bio (wybierajmyżurawinę słodzoną raczej sokiem owocowym niż cukrem)
- ząbek czosnku
- czarny sezam bio do posypania
- szczypta soli morskiej
- olej rzepakowy lub sezamowy z pierwszego tłoczenia
- ugotowana filiżanka ryżu pełnoziarnistego basmati bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i podduszamy go (około 1 minuty).
- Dodajemy pokrojone orzechy , żurawinę i porwane liście umytego szpinaku.
- Doprawiamy solą i mieszając podsmażamy wszystko do momentu aż szpinak zacznie się kurczyć. Ściągamy z ognia zanim liście szpinaku zrobią się brunatne.
- Podajemy szpinak z ryżem pełoziarnistym i posypujemy czarnym sezamem.