Szpinak z orzechami brazylijskimi, czarnym sezamem i żurawiną

szpinak z orzechami brazylijskimi, żurawiną i czarnym sezamem
szpinak z orzechami brazylijskimi, żurawiną i czarnym sezamem

Wiosna w pełnym rozkwicie, płynnie przechodząca w upalne lato, nie nastraja do pichcenia. Kiedy żar leje się z nieba, trudno zagonić kogoś do żaru bijącego od kuchenki. Niemniej jednak zwłaszcza gorącą porą warto zadbać o ogień żołądka (jang) i choć jeszcze trudno to sobie wyobrazić, przygotować go do jesieni. Proponowany przepis jest kompromisem zdrowego rozsądku i szczypty letniego lenistwa. Kiedy mamy już ugotowany ryż pełnoziarnisty, przygotowanie samego szpinaku zajmuje niewiele więcej niż 5 min. stania przy kuchence. Samo danie można potem spożywać na ciepło (za tym optujemy), albo kiedy naprawdę się nie da bo gorąco, bo się zapomniało możemy potraktować danie jako zdrową sałatkę i zjeść na zimno. Doskonale też się nadaje jako lunch do pracy, lub prosta potrawa na piknik.

Szpinak z orzechami brazylijskimi, czarnym sezamem i żurawiną podany z ryżem, stanowi pełnowartościowe lekkie danie wegańskie, które smakować będzie także namłodszym (w tej wersji możemy zrezygnować z czosnku na rzecz orzechów i żurawiny). Zawiera zdrowe tłuszcze wielonienasycone, selen pochodzący z orzechów brazylijskich, aminokwasy, węglowodany złożone powoli uwalaniające energię, błonnik dietetyczny i witaminy. Oczywiście grzechem byłoby używanie mrożonego szpinaku więc polecamy potrawę tylko w sezonie (choć można również  eksperymentować z zieleniną i szpinak zastąpić np. jarmużem w chłodniejszej porze).

SKŁADNIKI
  • 3 duże garście świeżego szpinaku ekologicznego (u nas z ogródka ;-))
  • garść pokrojonych orzechów brazylijskich bio
  • garść suszonej żurawiny bio (wybierajmyżurawinę słodzoną raczej sokiem owocowym niż cukrem)
  • ząbek czosnku
  • czarny sezam bio do posypania
  • szczypta soli morskiej
  • olej rzepakowy lub sezamowy z pierwszego tłoczenia
  • ugotowana filiżanka ryżu pełnoziarnistego basmati bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i podduszamy go (około 1 minuty).
  2. Dodajemy pokrojone orzechy , żurawinę i porwane liście umytego szpinaku.
  3. Doprawiamy solą i mieszając podsmażamy wszystko do momentu aż szpinak zacznie się kurczyć. Ściągamy z ognia zanim liście szpinaku zrobią się brunatne.
  4. Podajemy szpinak z ryżem pełoziarnistym i posypujemy czarnym sezamem.

    szpinak z orzechami brazylijskimi, żurawiną i czarnym sezamem
    szpinak z orzechami brazylijskimi, żurawiną i czarnym sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *