Na upalne dni nie ma jak dobre lody. Kłopot w tym, że lody dostępne w sklepach zawierają mleko i cukier (a w wersji dla diabetyków sztuczne i niezdrowe słodziki). Nam udało się zrobić przepyszne lody bez dodatku mleka, śmietany, cukru i innych niepotrzebnych rzeczy. Lody daktylowe są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim przepyszne (smakiem przypominają nugaty).
SKŁADNIKI
- 20 daktyli niesiarkowanych bio, suszonych na słońcu
- 3 dorodne, dojrzałe banany
- 2 łyżeczki tłuszczu kokosowego bio
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki masła orzechowego wysokiej jakości bio
- szczypta cynamonu i chilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Daktyle kroimy na pół i zalewamy ciepłą wodą. Pozostawiamy na jakieś 10 min.
- Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy olej kokosowy, miód, przyprawy wraz 3 łyżkami wody z daktyli i miksujemy na gładką masę.
- Dokładamy pokrojone banany i ponownie wszystko miksujemy (możemy tym razem nie miksować na gładką masę)
- Masę mieszamy teraz z płynnym masłem orzechowym i wkładamy do zamrażalnika.
- Mrozimy około 4 godzin, co jakiś czas mieszając. Gdy jeszcze masa daktylowa do końca jeszcze nie stężała, przekładamy lody do filiżanek i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
- Podajemy przybrane rodzynkami, orzechami nerkowca i patkami kokosowymi.
Smacznego 🙂