„Sernik” wegański z nerkowców

sernik wegański z nerkowców

Bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego „sernika” z nerkowców, migdałów i daktyli, polanego dowolnym sosem z owoców sezonowych (my wybraliśmy maliny) 🙂 Idealny na gorące dni.

SKŁADNIKI
  • 2 szklanki migdałów bio
  • 1 szklanka daktyli bio uprzednio namoczonych
  • 2 szklanki nerkowców bio (również wcześniej namoczonych)
  • pół szklanki oleju kokosowego bio (opcjonalnie)
  • pół szklanki słodu zbożowego bio (polecamy słód zbożowy ryżowy, który nie zawiera glutenu) lub innego słodu
  • sezonowe owoce (25 dkg)

sernik wegański z nerkowców

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Miksujemy daktyle z migdałami do momentu aż się będą lepiły, ale będzie jeszcze widać strukturę (aby poprawić strawność migdałów można je trochę namoczyć, a potem podprażyć). Taką masę układamy na tortownicy i równomiernie naciskamy, aby stworzyć spód. Masę daktylowo-migdałową wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
  2. Orzechy nerkowca wraz z słodem i ewentualnie olejem kokosowym wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Takie masło z nerkowców wylewamy na spód i ponownie wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny, aż „sernik” stężeje.
  3. Maliny lub dowolne owoce sezonowe rozgniatamy widelcem i polewamy na gotowy sernik z nerkowców. Smacznego 🙂

sernik wegański z nerkowców

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *