Lody daktylowe bez mleka

lody daktylowe bioNa upalne dni nie ma jak dobre lody. Kłopot w tym, że lody dostępne w sklepach zawierają mleko i cukier (a w wersji dla diabetyków sztuczne i niezdrowe słodziki). Nam udało się zrobić przepyszne lody bez dodatku mleka, śmietany, cukru i innych niepotrzebnych rzeczy. Lody daktylowe są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim przepyszne (smakiem przypominają nugaty).

SKŁADNIKI
  • 20 daktyli niesiarkowanych bio, suszonych na słońcu
  • 3 dorodne, dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki tłuszczu kokosowego bio
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki masła orzechowego wysokiej jakości bio
  • szczypta cynamonu i chilli

lody daktylowe bio

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Daktyle kroimy na pół i zalewamy ciepłą wodą. Pozostawiamy na jakieś 10 min.
  2. Daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy olej kokosowy, miód, przyprawy wraz 3 łyżkami wody z daktyli i miksujemy na gładką masę.
  3. Dokładamy pokrojone banany i ponownie wszystko miksujemy (możemy tym razem nie miksować na gładką masę)
  4. Masę mieszamy teraz z płynnym masłem orzechowym i wkładamy do zamrażalnika.
  5. Mrozimy około 4 godzin, co jakiś czas mieszając. Gdy jeszcze masa daktylowa do końca jeszcze nie stężała, przekładamy lody do filiżanek i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
  6. Podajemy przybrane rodzynkami, orzechami nerkowca i patkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

lody daktylowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *