Bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego „sernika” z nerkowców, migdałów i daktyli, polanego dowolnym sosem z owoców sezonowych (my wybraliśmy maliny) 🙂 Idealny na gorące dni.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki migdałów bio
- 1 szklanka daktyli bio uprzednio namoczonych
- 2 szklanki nerkowców bio (również wcześniej namoczonych)
- pół szklanki oleju kokosowego bio (opcjonalnie)
- pół szklanki słodu zbożowego bio (polecamy słód zbożowy ryżowy, który nie zawiera glutenu) lub innego słodu
- sezonowe owoce (25 dkg)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Miksujemy daktyle z migdałami do momentu aż się będą lepiły, ale będzie jeszcze widać strukturę (aby poprawić strawność migdałów można je trochę namoczyć, a potem podprażyć). Taką masę układamy na tortownicy i równomiernie naciskamy, aby stworzyć spód. Masę daktylowo-migdałową wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
- Orzechy nerkowca wraz z słodem i ewentualnie olejem kokosowym wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Takie masło z nerkowców wylewamy na spód i ponownie wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny, aż „sernik” stężeje.
- Maliny lub dowolne owoce sezonowe rozgniatamy widelcem i polewamy na gotowy sernik z nerkowców. Smacznego 🙂