Dzisiejszy przepis na zdrowe batony musli z quinoa to kolejna gratka dla łakomczuchów, folgujących swoim zachciankom z głową 🙂 Ponadto batony musli doskonale nadają się jako zdrowa przekąska do pracy, szkoły i podróży.
PRODUKTY
- 2 filiżanki płatków owsianych bio
- 1/2 filiżanki nieugotowanej, ale opłuczonej quiona bio
- 1/4 filiżanki pestek z dyni bio
- 1/2 nasionek chia (opcjonalnie) bio
- 1/3 filiżanki białego sezamu bio
- 1/3 filiżanki czarnego sezamu bio
- 1/2 fliżanki rodzynek suszonych na słońcu bio
- 1/2 filiżanki posiekanych migdałów bio
- 1/2 filiżnaki słodu ryżowego bio (lub innego, miód jest zbyt intensywny)
- 1/4 filiżanki świeżego masła orzechowego bio
- 1 łyżka oleju kokosowego bio
- cynamon, gałka muszkatałowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Płatki owsiane, pestki dyni, migdały prażymy na patelni ok. 5 min. aż dynia zacznie strzelać.
- Osobno prażymy czarny sezam i biały sezam wraz chia i quinoa także ok. 5 min.do momentu kiedy biały sezam zacznie żółknąć.
- Ważne aby powyższe produkty ze względu na rozmiar prażyć oddzielnie, w przeciwnym razie drobne ziarenka mogą się przypalić.
- Przesypujemy wszystko do jednej misy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
- Folią wykładamy płaski spód (dobrze jest posmarować ją uprzednio odrobiną tłuszczu, aby masa nie przywarła), a na niej układamy masę z ziaren. Rozgniatamy na płasko.
- Górę również przykrywamy folią i kładziemy na niej coś ciężkiego. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
- Po wyjęciu, kroimy na kawałki i przechowujemy w pudełku w lodówce. Powinny być dobre jeszcze przez kilkanaście dni.
Ciekawy post. Zapisalem twoja strone w ulubionych.
Teraz bede tu zagladal czesciej. Powinienes jedynie zmienic szate graficzna poniewaz ta wyglada troche slabo.