Płatki owsiane stanowią doskonałą podstawę nie tylko dla owsianki, ale również dla prostych i szybkich w przygotowaniu dań. Tutaj w wersji makrobiotycznej placuszki z płatków owsianych, z tartym jabłkiem i rodzynkami. Doskonale nadają się na zimno jako sycące ciasteczko, które można zabrać ze sobą, lub podgrzewane placuszki na ciepło w formie słodkich i zdrowych śniadań.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków owsianych bio
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej bio (lub ryżowej w wersji bezglutenowej)
- 3 średniej wielkości starte jabłka ekologiczne
- 3 garście rodzynek suszonych na słońcu bio
- 3 garście prażonego słonecznika bio
- 2 łyżki słodu zbożowego ryżowego bio
- cynamon
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do misy wsypujemy płatki owsiane, mąkę, starte jabłka, rodzynki i cynamon.
- W szklance letniej wody rozpuszczamy słód ryżowy i wlewamy do miski z pozostałymi składnikami.
- Starannie mieszamy składniki i odstawiamy masę na godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik i przekładamy masę z płatków owsianych na wysmarowaną tłuszczem blachę za pomocą łyżki, lub formujemy placuszki (starcza na około 10 placuszków średniej wielkości).
- Pieczemy około 30 min w temp. około 140C. Jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej kruche, przekładamy na drugą stronę i jeszcze trochę pieczemy.
Placuszki owsiane można spożywać na zimno, w formie np. drugiego śniadania, lub można je za każdym razem podgrzewać przed podaniem. Smakują lepiej drugiego dnia 🙂