Popularny bananowiec (ciasto, które zawsze się udaje) zwykle robi się z płatków owsianych. Niemniej jednak okazuje się, że ziarno quinoa też świetnie sprawdza się w tej roli. Bananowiec z ziarnem quinoa jest bardziej gąbczasty i wilgotny od tego, który przygotowuje się z płatków owsianych. Podobnie natomiast jak bananowiec z płatków owsianych zmienia kolor pod wpływem bananów, co nie wpływa na smak ciasta. Taki bananowiec z quino jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które wzbogacone obecnością orzechów i owoców suszonych stanowi posiłek sam w sobie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanego ziarna quinoa bio
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka rodzynków/porzeczek bio
- kilka posiekanych daktyli bio
- 1/2 szklanki sezamu białego bio
- 1/2 orzechów pistacjowych (można zastąpić innymi)
- czubata łyżeczka cynamonu
- szczypta soli morskiej
- 1/2 szklanki tłuszczu kokosowego
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki pogniecionej stewii w listkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Banany gnieciemy w misce i starannie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Przkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy placek i pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.
- Po wystygnięciu kroimy na ciacha i przechowujemy w pudełeczku do kilku dni.