Humus, popularna potrawa w basenie Morza Śródziemnego, tradycyjnie przygotowuje się z ciecierzycy. Okazuje się jednak, że także fasola mung śmiało może zastąpić ciecierzycę. Humus z fasoli mung przygotowuje się w taki sam sposób jak tradycyjny humus. Przewagą fasoli mung jest jednak to, że nie trzeba ją uprzednio namaczać. Niemniej jednak nie można zapomnieć o cytrynie, która w przypadku fasoli mung odgrywa zasadniczą rolę 🙂
SKŁADNIKI
- 2 – 3 fliżanki ugotowanej fasoli mung bio
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pasty z sezamu (tahini)
- cytryna
- pół szklanki oliwy
- sól morska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Fasolę mung, czosnek, oliwę, sól i pastę z sezamu wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Jeśli chcemy by humus z fasoli mung stał się bardziej puszysty dolewamy wody i ponownie miksujemy.
- Doprawiamy sokiem z c ytryny według uznania.
Pastę humus z fasoli mung stosujemy do chleba, jako sos do dań, makaronów, a także jako zdrowy dip.