Rośliny strączkowe, w tym soczewica, są bardzo odżywcze i niezastąpione w zrównoważonej diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarczają organizmowi protein oraz błonnika pokarmowego. Niestety wiele osób ma problemy z właściwym przyswajaniem roślin strączkowych. Na szczęście istnieją metody poprawiające strawność strączkowych. Do jednej z nich należy gotowanie wg 5 przemian propagowane przez medycynę chińską. Tutaj gotujemy soczewicę, ale podobnie postępujemy w przypadku pozostałych roślin strączkowych, które tak jak soczewica należą do przemiany Wody. Potrawy przygotowane wg 5 przemian są odpowiednio sharmonizowane i warto od czasu do czasu gotować w ten sposób.
SKŁADNIKI
- 400 g soczewicy bio (Woda)
- płat kombu lub 1-2 łyżki innych alg, takich jak np. wakame (Woda)
- sól morska (Woda)
- cytryna (Drewno)
- olej rzepakowy lub sezamowy z pierwszego tłoczenia (Ziemia)
- 3 – 5 jagód owocu jałowca (Ogień)
- 3 liście laurowe (Metal)
- gruby plasterek świeżego imbiru (Metal)
- kminek (Metal)
- pieprz (Metal)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- (W) Rośliny strączkowe/soczewicę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
- (W) Płuczemy, dodajemy świeżej wody, płat kombu (lub łyżkę innych alg), szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu.
- (D) Dodajemy kroplę soku z cytryny.
- (Z) Dodajemy odrobinę oleju.
- (O) Dodajemy owoc jałowca.
- (M) Dokładamy liście laurowe, świeży imbir, kminek i pieprz.
- Zbieramy powstałą pianę i pod przykryciem gotujemy około 40 minut.