Koktajle mogą stanowić uzupełnienie lub zdrowy substytut posiłku, zwłaszcza gdy na dworze gorąco, a nam nie chce się jeść. W zależności od składu, koktajle mogą dostarczać organizmowi skłądników odżywczych, witamin i minerałów. Podstawą takich zdrowych koktajli są napoje zbożowe (ryżowe, owsiane, sojowe) oraz banany. Jeśli jednak łapie nas przeziębienie lub czujemy, że nasze trawienie nie jest takie jak powinno, należy zrezygnować na jakiś czas z bananów, które wprowadzają śluz/wilgoć do organizmu (nie bez przyczyny banany rosną w upalnym klimacie, a nie w Polsce, dlatego używajmy ich z umiarem). Podstawowa wersja koktajlu zakłada jeszcze obecność daktyli suszonych, które sprawiają, że taki koktajl jest bardzo słodki i można go używać jako zdrowego deseru. Daktyle dostaczają m. in. potasu, magnezu, fosforu, a także duże ilości błonnika więc idealne są dla osób mających problem z wypróżnaniem.
SKŁADNIKI
- szklanka napoju ryżowego bio
- 3 suszone daktyle bez pestki bio
- 1 banan
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut.
- Po tym czasie wkładamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy około 1 minuty. Wieczko belendera należy dobrze przycisnąć, a nawet owinąć szmatką, aby napój się nie rozlewał.
- Przelewamy do szklanki i podajemy od razu.