Każdy kto kiedykolwiek próbował zrezygnować z cukry, mimo wrodzonego zamiłowania do słodyczy, ma szansę polubić ten przepis na kostki z tłuszczu kokosowego. Zaletą takiej kostki kokosowej jest nie tylko to, że jest w stanie w pełni usatysfakcjonować łaknące słodyczy nawet najbardziej wybredne podniebienie, ale również jest szalenie prosta i szybka do przygotowania (to ważna informacja w sytuacji napadu ochoty na słodycze kiedy wokół brak innych zdrowych alternatyw ;-)). Co więcej, wystarczy zaledwie jedna taka kostka z tłuszczu kokosowego, aby się nią w pełni nasycić. Oczywiście zawsze można sięgnąć po więcej 🙂 bo z podanych proporcji powinno wyjść około 12 takich kostek, które można zjeść samemu, lub podarować komuś w formie zdrowego prezentu.
SKŁADNIKI
- 1/2 filiżanki tłuszczu kokosowego bio
- 5 – 6 łyżek syropu zbożowego ryżowego bio lub innego zdrowego słodzika
- 2 łyżki masła orzechowego bio
- 1/4 filiżanki kakao bio
- szczypta soli morskiej (w przypadku masła nie zawierającego soli)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą (najlepiej to wychodzi w blenderze)
- Przelewamy masę do foremek i wkładamy do lodówki. Tutaj świetnie się sprawdziło pudełeczko do robienia kostek lodu. Łatwiejsze są plastykowe foremki bo przy wyciąganiu czekoladowo-orzechowych kostek wystarczy tylko wypchnąć je z drugiej strony i same wyskakują.
Z podanych proporcji powinniśmy uzyskać około 12 kostek z tłuszczu kokosowego, które przechowujemy w lodówce.