Krakersy z pestek z suszonymi figami są zarówno alternatywą dla tradycyjnego pieczywa, ale również dla różnego rodzaju czipsów i innych chrupiących przekąsek. Zwłaszcza jeśli mamy dzieci, takie pestkowe krakersy są doskonałym sposobem na to, aby przemyć trochę zdrowych tłuszczy i kwasów omega-3, których często brakuje w diecie dziecka. Dodatkowo takie krakersy z ziaren i fig są po prosu bardzo smaczne, dzięki procesowi prażenia, a dodatek fig, kminku i czarnego pieprzu (jeśli dzieci nie lubią kminku, to zmniejszamy jego ilość, lub w ogóle z niego rezygnujemy – podobnie w przypadku pieprzu) łamie smak i dodaje krakersom zdrowej słodyczy.
Nie ma nic przyjemniejszego niż jesienne wieczory z książką kiedy po ręką mamy coś do chrupania. Krakersy doskonale zastępują kanapki. Mimo tego, że są świetne same w sobie, to można je przekładać dowolnymi produktami: pesto z migdałów, hummusem, pastą z czarnej fasoli, ale również jajkiem, serem czy rybą. Ponadto można je długo przechowywać w suchym miejscu (do kilkunastu dni) i zabierać ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły czy na piesze wycieczki. Dzięki pokaźnej zawartości zdrowych pestek i ziarenek oprócz cennych tłuszczy, krakersy dostarczają także sporo pełnowartościowego białka, a dzięki temu zapewniają na dłużej uczycie sytości.
Z podanych proporcji otrzymujemy 2 wielkości blachy do pieczenia warstwy krakersów. U nas krakersy pokroiliśmy w tradycyjne prostokąty. Niemniej możemy się pobawić kształtem i kroić je w kwadraty, trójkąty, lub po prosu łamać. A jeśli mamy dzieci i chcemy być bardziej twórcze wówczas można pokusić się o bardziej wymyślne kształty (może nie od razu całe zoo, ale już gwiazdki są jak najbardziej na miejscu). Oczywiście może również poeksperymentować z dodatkami ( mamy już dla Was przygotowaną inną wersję krakersów, ale to w następnym wpisie).
SKŁADNIKI
- 1szklanka pestek ze słonecznika
- 1/2 szklanki lnu
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki czarnego sezamu łuskanego
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 10 łyżek zmielonego lnu
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka syropu słodowego zbożowego ryżowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki wody
- 6 suszonych drobno pokrojonych fig niesiarkowanych
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Wodę łączymy ze słodem ryżowym, olejem rzepakowym, a następnie dokładnie łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami, tak aby pojawiło się lekko klejąca masa (jeśli jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody).
- Odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy papier, który układamy na blasze do pieczenia. Wyjmujemy połowę masy pestkowej z miski (chyba, że chcemy, aby krakersy były trochę grubsze wówczas wszystko mieścimy na jednej blasze) i przekładamy na papier. Staramy się, aby masa wypełniła całą blachę. Najlepiej poradzić sobie z tym zadaniem przy pomocy namoczonego wałka do ciasta oraz mokrych rąk, które pomogą nam wygładzić krakersową masę. Jeśli masa za bardzo się lepi, przykrywamy ją od góry dodatkową ilością papieru i dopiero wałkujemy. Gdy jesteśmy zadowolone z rezultatów ściągamy górną warstwę papieru i przy pomocy noża nadajemy formę krakersom.
- Podobnie postępujemy z drugą warstwą masy pestkowej.
- Kiedy obie blachy są gotowe, pozwalamy krakersom odpocząć przez kilka godzin, lub pozostawiamy na noc.
- Po upływie odpowiedniego czasu, nagrzewamy piekarnik do 170 C.
- Wkładamy blachę do piekarnika na około 30 min (w zależności od tego, jaką kruchość chcemy uzyskać). Krakersy powinny mieć lekko złotawy odcień.
- Po zakończeniu pieczenia można je jeszcze na chwilę pozostawić w ciepłym piekarniku. Kiedy ostygną przecinamy je jeszcze raz w miejscu nacięć.
- Krakersy z pestek z figami można spożywać zaraz po wystygnięciu, lub przechowywać w pudełku w suchym i zacienionym miejscu do 3 tygodni.