Kwadratowa polenta z musem jabłkowym

DSC_0089-001 Polenta jest bajecznie prostą do przygotowania potrawą. Wystarczy do niej tylko kasza kukurydziana bio (koniecznie ekologiczna, gdyż kukurydza jest najpowszechniej genetycznie modyfikowanym zbożem i nawet w Polsce nie można już stwierdzić czy kukurydza, z którą mamy do czynienia, nie została zanieczyszczona GMO), woda i mini szczypta soli. To wszystko. Taka polenta jest bardzo popularną potrawą w Rumunii, gdzie w każdym przydrożnym barze serwują się ją zamiast ziemniaków, a w Ameryce Południowej choć sama polenta nie jest aż tak popularna (za wyjątkiem bardzo drobno zmielonej kukurydzy na mąkę, z której wyrabia się tamale i arrepas) to od kukurydzy i potraw z niej robionych nie da się uciec.

Prezentowany przepis na kwadraciki z polenty został zainspirowany artykułem o kukurydzy znalezionym w meksykanskiej prasie. My wykorzystaliśmy go w połączeniu z musem jabłkowym, bo akurat jabłek mamy bez liku. Natomiast kwadraciki z polenty można podawać z przeróżnymi dodatkami, a w połączeniu np. z pieczonym szpinakiem świetnie nadadzą się na przystawki na przyjęciach zamiast tradycyjnych kanapek. No i oczywiście będą o wiele lżejsze i  zdrowsze (pod warunkiem, że użyliśmy kaszy kukurydzianej bio ) 😉

DSC_0033 SKŁADNIKI
  • 1 1/2 filiżanki kaszy kukurydzianej bio
  • 4 filiżanki wody
  • 1/8 soli morskiej
  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego bio
  • mus jabłkowy (przepis tutaj)
  • 1/2 filiżanki pestek słonecznika bio
  • 1/2 płatków kokosowych bio
DSC_0057SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kaszę kukurydzianą i sól mieszamy z 1 filiżanką wody. Pozostałą wodę doprwadzamy do wrzenia.
  2. Rozrobioną kaszę kukurydzianą dodajemy do gotującej się wody  i gotujemy około 1-2 minut aż polenta zacznie gęstnieć.
  3. Do polenty dodajemy tłuszcz kokosowy i całą masę przekałdamy na blachę.
  4. Polentę rozpłaszczamy szpatułką, formujemy placek o grubości 1 cm (można też w zależności od upodobań zrobić grubszy placek) i odstawiamy do wystygnięcia na około 30 min.
  5. Na polentę nakładamy mus jabłkowy, który posypujemy pestkami słonecznika i płatkami kokosowymi i wstawiamy do rozgrzanego na 140C piekarnika na około 20 minut.
  6. Po wystygnięciu placka, kroimy polentę w kwadraciki i serwujemy. Kwadraciki z polenty można podawać na zimno lub ciepło i odgrzewać na patelni. Można podawać polene słodem zbożowym ryżowym lub śmietanką kokosową.

Wystarcza na około 12 dużych kwadratów polentowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *