![mus jabłkowy z rodzynkami mus jabłkowy z sułtankami](http://blog.bionica.pl/wp-content/uploads/2014/07/DSC_01061.jpg)
Nadmiar ekologicznych jabłek ogrodowych mile rozpieszcza. Dlatego warto wykorzystać ten czas, na przygotowanie potraw jabłkowych. Ostatnim razem prezentowaliśmy przepis na zapiekane jabłka z kurszonką z płatków quinoa i kaszy jaglanej, teraz – mus jabłkowy, który możemy wykorzystać w różnych daniach, np. jako nadzienie do naleśników, dodatek do zbożowych śniadań lub przechowywać w lodówce i pałaszować sam, lub po wymieszaniu z masłem orzechowym 😉
Prezentowany przepis na mus to wersja podstawowa, którą można dowolnie urozmaicić. Po dodaniu orzechów włoskich, rodzynek sułtanek, płatków kokosowych i ryżu preparowanego otrzymamy pyszne, letnie śniadanko lub lekki deser.
Sama wersja podstawowa świetnie nadaje się na posiłek dla maluchów (wówczas dobrze jest jeszcze taki mus zblendować, żeby skórki nie przeszkadzały).
![mus jabłkowy z rodzynkami mus jablkowy z sułtankami](http://blog.bionica.pl/wp-content/uploads/2014/07/DSC_0055.jpg)
SKŁADNIKI
- dowolna ilość jabłek ekologicznych (tutaj 3 kg)
- 1 filiżanka sułtanek bio
- szczypta soli morskiej
- orzechy włoskie bio, ryż preparowany bio, płatki kokosowe bio (opcjonalnie)
- cynamon, goździki, imbir (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jabłka myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy szczyptę soli, aby jabła puściły soki (jest to stary makrobiotyczny sposób na duszenie warzyw i owoców) i dusimy owoce pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po około 20 minutach dodajemy rodzynki sułtanki i wszystko razem dusimy aż jabłka rozgotują się na mus.
WARIANT 1: Można do gotujących się jabłek wrzucić kilka goździków, plasterek imbiru i laskę cynamonu.
WARITANT 2: Mus jabłkowy posypujemy orzechami włoskimi, płatkami kokosowymi , ryżem preparowanym, płatkami kukurydzianymi, pestkami dyni, słonecznika, lnem (siemieniem lnianym) lub czym tam jeszcze chcemy 😉