Nadmiar ekologicznych jabłek ogrodowych mile rozpieszcza. Dlatego warto wykorzystać ten czas, na przygotowanie potraw jabłkowych. Ostatnim razem prezentowaliśmy przepis na zapiekane jabłka z kurszonką z płatków quinoa i kaszy jaglanej, teraz – mus jabłkowy, który możemy wykorzystać w różnych daniach, np. jako nadzienie do naleśników, dodatek do zbożowych śniadań lub przechowywać w lodówce i pałaszować sam, lub po wymieszaniu z masłem orzechowym 😉
Prezentowany przepis na mus to wersja podstawowa, którą można dowolnie urozmaicić. Po dodaniu orzechów włoskich, rodzynek sułtanek, płatków kokosowych i ryżu preparowanego otrzymamy pyszne, letnie śniadanko lub lekki deser.
Sama wersja podstawowa świetnie nadaje się na posiłek dla maluchów (wówczas dobrze jest jeszcze taki mus zblendować, żeby skórki nie przeszkadzały).
SKŁADNIKI
- dowolna ilość jabłek ekologicznych (tutaj 3 kg)
- 1 filiżanka sułtanek bio
- szczypta soli morskiej
- orzechy włoskie bio, ryż preparowany bio, płatki kokosowe bio (opcjonalnie)
- cynamon, goździki, imbir (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jabłka myjemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy szczyptę soli, aby jabła puściły soki (jest to stary makrobiotyczny sposób na duszenie warzyw i owoców) i dusimy owoce pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po około 20 minutach dodajemy rodzynki sułtanki i wszystko razem dusimy aż jabłka rozgotują się na mus.
WARIANT 1: Można do gotujących się jabłek wrzucić kilka goździków, plasterek imbiru i laskę cynamonu.
WARITANT 2: Mus jabłkowy posypujemy orzechami włoskimi, płatkami kokosowymi , ryżem preparowanym, płatkami kukurydzianymi, pestkami dyni, słonecznika, lnem (siemieniem lnianym) lub czym tam jeszcze chcemy 😉