Naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa

naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa

Naleśniki są jednym z tych dań, bez których  nie można sobie wyobrazić kuchni polskiej. Nie bez przyczyny są również ulubionym daniem, o które proszą dzieci. Niemniej jednak tradycyjne naleśniki, choć smaczne, przygotowywane są z mąki pszennej, która jest niezdrowa i zawiera gluten. Na szczęście praktyka pokazuje, że naleśniki da się przyrządzić również ze zdrowych składników, nawet takich pozbawionych glutenu.

Prezentowany przepis nie dość, że zdrowy, że przygotowany bez użycia mąki, to jeszcze jest smaczny. Do upieczenia naleśników została użyta kasza jaglana i quinoa (ekologiczne oczywiście :-)). Nie dość, że oba zboża są bez glutenu to jeszcze kasza jaglana odkwasza organizm więc nie można jej chyba przedawkować, a quinoa, znana również pod nazwą komosy ryżowej, zawiera cały komplet aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Dlatego chyba nie można sobie wyobrazić zdrowszego tandemu niż kaszka jaglana i quinoa, zwłaszcza dla najmłodszych.

W przepisie do naleśników został wykorzystany napój ryżowy (inne napoje zbożowe też się nadają), niemniej jeśli chcemy mieć bardziej wytrawne naleśniki możemy po prostu użyć wody.

Oczywiście naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa to nie tylko zdrowe zboża, ale również pozostałe składniki. Nie ma w nich więc mleka i jest to wersja doskonale nadająca się dla wegan – zamiast jaja kurzego, mamy tutaj kisiel z lnu (siemienia lnianego), który wiąże wszystkie składniki. Jeśli ktoś chce poeksperymentować może zamiast lnu użyć innych nasion oleistych, które też są wiążące, np. sezamu, lub nasion chia.

naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa
naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa
SKŁADNIKI
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej bio
  • 0,5 szkalnki ziarna quinoa bio
  • 2  łyżki zmielonego lnu (siemienia lnianego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 szklanki napoju ryżowego bio
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli morskiej
  • syrop zbożowy ryżowy (do polania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Kaszę jaglaną i quinoa płuczemy (nawet te ekologiczne) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, około 15 minut.
  2. Zmielony len rozrabiamy z 6 łyżkami ciepłej wody i pozostawiamy na około 10 minut
  3. Łączymy razem wszystkie składniki, dodajemy napoju ryżowego i miksujemy w blenderze na puszystą masę, gęstrzą o typowego ciasta naleśnikowego. Pozostawiamy na około 15 minut.
  4. Smażymy naleśniki (jeśli potrzeba smarujemy patelnię jedną łyżeczką tłuszczu, potem już nie trzeba). Nie ma się co przejmować, gdy będą robić się bańki. Nalezy poczekać aż naleśnik się wypiecze (nawet do 10 minut na jeden naleśnik). Smażymy z jednej strony
naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa
naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa

Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:

Ziarna quinoa BIO

Len złocisty BIO

Napój ryżowy naturalny BIO

Sól morska drobnoziarnista BIO

Syrop słodowy ryżowy BIO

2 przemyślenia nt. „Naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa

Skomentuj Bionica Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *