Owsianka na śniadanie stała się już tak popularna, że mianem owsianki zaczyna się nazywać jakiekolwiek śniadanie, które zawiera zboża i jest na ciepło. Niemniej jednak płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w postaci owsianki (tej prawdziwej, z płatków owsianych ;-)), ale również ciasteczek, ciast, zup, mąki, ale również mleka, a w zasadzie napoju owsianego, które z mlekiem łączy tylko kolor i to, że jest płynem. Poza tym napój owsiany jest z goła czymś innym i smakuje zupełnie inaczej niż zwykłe mleko, ale lub inne napoje mlekopodobne np. orzechowe. Taki gotowy napój owsiany możemy używać do płatków śniadaniowych, naleśników, ale również do kawy, czy po prostu do picia. W podanym przepisie napój owsiany jest w postaci czystej, ale zawsze można go sobie dosłodzić syropem zbożowym, lub zmielonymi daktylami.
Po przygotowaniu napoju owsianego, zostają nam jeszcze pozostałości z płatków owsianych w postaci otrębów (dużo błonnika) i łuski. Również taką „miazgę” pozostałą po zmiksowaniu w blenderze można wykorzystać i zrobić sobie ciasteczka owsiane. Takie ciasteczka są mało wypieczone – bardziej idzie tu o wysuszenie ich w piekarniku (dlatego „pieczemy” w bardzo niskiej temperaturze) i przyjemnie gumowate.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych namoczonych przez noc (bezglutenowych jeśli chcemy wersję bez glutenu)
- 6 filiżanek filtrowanej lub przegotowanej wody
- syrop słodowy ryżowy lub 6 daktyli (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NAPOJU OWSIANEGO
- Płatki owsiane moczymy przez noc.
- Na drugi dzień płuczemy pod bieżącą wodą i łączymy z wodą filtrowaną.
- Wlewamy do blendera i miksujemy około 1 minuty (dobrze jest mocno blender przycisnąć i owinąć szczelnie ściereczką, aby płyn się nie rozlewał). Jeśli mamy blender niewielkich rozmiarów, dzielimy płatki na pół i miksujemy na raty.
- Przepuszczamy zawiesinę z płatkami owsianymi przez lnianą ściereczkę i odsączamy.
- Jeśli chcemy mieć słodki napój dodajemy syrop zbożowy lub daktyle. Jeśli używamy daktyli wrzucamy je do blendera z jedną filiżanką napoju owsianego, a potem łączymy z resztą.
SKŁADNIKI NA CIASTKA OWSIANE
- miazga z płatków owsianych
- 1/2 filiżanki sułtanek
- 3/4 filiżanki daktyli bio
- pół szczypty soli morskiej
- pół jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- tłuszcz kokosowy do natłuszczenia blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTECZEK OWSIANYCH
- Miazgę z płatków owsianych przekładamy do blendera, gdzie wrzucamy wszystkie pozostałe składniki.
- Miksujemy dopóty dopóki owoce suszone się rozetrą, ale będzie jeszcze można dostrzec ich kawałeczki.
- Nakładamy kleksy z płatków owsianych na wysmarowaną tłuszczem blachem.
- „Pieczemy” w piekarniku w niskiej temperaturze co najmniej godzinę (chodzi o to, aby odparowała woda z ciasteczek). Jeśli chcemy, aby były bardziej wypieczone można takie ciasteczka dłużej trzymać w piekarniku. Powinno nam wyjść około 10 ciasteczek.
Ile to jest 6 filiżanek? Zważywszy na różnorodność rozmiarów tychże jest to dosyć subiektywna miara 😉
Chodzi o standardowe filiżanki do kawy (nie espresso i nie „filiżanki” duże na herbatę). Myślę że pojemność takiej filiżanki to ok. 100-150 ml. Konsystencja ciasteczek jest raczej luźna, w pieczeniu odparują.
Napój owsiany już się chłodzi, teraz tylko trzeba upiec ciasteczka, szkoda tylko, że wyjdzie ich tak malutko 😀 😀 😀