Super prosta pasta z słonecznika łuskanego jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu potrzebnego na namoczenie pestek). Potrzeba do niej w zasadzie oprócz słonecznika jeszcze czosnku, cytryny , oliwy i soli morskiej (w wersji dla dzieci rezygnujemy z czosnku i soli). Pasta ze słonecznika łuskanego nie tylko zawiera cenne kwasy tłuszczowe, duże ilości witaminy E (potrzebnej dla zachowania młodości skóry), B1 (ułatwiającej trawienie węglowodanów) oraz aminokwasy, ale również smakuje dobrze. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba z quinoa i kaszy jaglanej, zdrowy dip, który może być alternatywą dla humusu z ciecierzycy podawany na przyjęciach, lub zabieramy do pracy czy szkoły i bez wyrzutów sumienia zjadany z marchewką, ogórkiem lub nacią selera. Jeśli dodamy do niego więcej oliwy z oliwek lub oleju z sezamu może również posłużyć jako sos do polewania warzyw.
SKŁADNIKI
- szklanka słonecznika łuskanego bio
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oleju sezamowego, kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1/4 wody
- ząbek czosnku (alternatywnie)
- szczypta soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Słonecznik łuskany namaczmy na 4 godziny w letniej wodzie.
- Po tym czasie odsączamy słonecznik, przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki.
- Miksujemy co jakiś czas zatrzymując urządzenie i ściągając szpatułą słonecznik, który będzie osadzał się na ściankach.
- W zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję, dodajemy więcej wody i oleju.
- Pastę z słonecznika przechowujemy w lodówce w szkalnym naczyniu do kilku dni.