Tym razem prosty przepis na lekką i bardzo szybką w przyrządzeniu przekąskę z migdałów i bazylii, stanowiąca podstawę nie tylko pysznego makaronu, ale również nadającą się jako smarowidło do chleba (tutaj chleb esseński żytni) lub dip na przyjęcia.
SKŁADNIKI
- 2 filiżanki świeżej bazylii
- 1 filiżanka migdałów (można użyć orzechów włoskich lub pinii) bio
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- sól morska i pieprz do przyprawienia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W blenderze miksujemy migdały (możemy je wcześniej lekko uprażyć)
- Do tego samego blendera dodajemy oliwę z oliwek i świeżą bazylię i ponownie miksujemy, ale uważamy na listki bazylii by nie rozbić ich na miazgę.
- Doprawiamy cytryną, solą morską i pieprzem.
W zaleznosci od preferencji pesto moze byc mniej lub bardziej rozdrobnione, ja lubie lekko wyczuwalne kawalki migdalow.