Sezamek z białego i czarnego sezamu

sezamek z białego i czarnego sezamuProściutki przepis na zdrowy sezamek, z białego i czarnego sezamu, który można będzie zapakować do tornistra w nowym roku szkolnym.

SKŁADNIKI
  • filiżanka czarnego sezamu bio
  • filiżanka białego sezamu bio
  • filiżanka dowolnego słodu zbożowego bio np. ryżowego lub miodu

sezamek z białego i czarnego sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Prażymy biały sezam do momentu kiedy zacznie się rumienić
  2. Osobno prażymy czarny sezam
  3. Czarny sezam dokładnie mieszamy w naczyniu ze słodem (ok. pół filiżanki słodu na każda porcję sezamu)
  4. W osobnym naczyniu postępujemy podobnie  z białym sezamem
  5. Płaską tackę pokrywamy folią (możemy ją wysmarować tłuszczem kokosowym, żeby masa nie przywierała) i przenosimy na nią masę z czarnego sezamu, którą formujemy w placek i ugniatamy na płasko.
  6. Na masę z czarnego sezamu przenosimy masę białego sezamu i układamy równo na spodzie. Możemy również pokombinować z biało-czarnymi warstwami do woli 🙂
  7. Wkładamy na lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu biało-czarnego sezamka kroimy go na małe porcje, które przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

sezamek z białego i czarnego sezamu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *