Rozgrzewający krem marchwiowo-pasternakowy z ciecierzycą

DSC_0036

Tradycyjna odżywcza zupa-krem z marchwi i pasternaku polecana jest nie tylko dzieciom i rekonwalescentom, ale po dodaniu odpowiednich przypraw zasmakuje każdemu amatorowi oryginalnych smaków. Marchew i pasternak odbudowuje centrum wg medycyny chińskiej, co oznacza, że wzmacnia funkcję Śledziony, która odpowiedzialna jest za transformację pożywienia (osłabiona Śledziona nie pozwala na wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia i ich rozprowadzenie w organizmie, dlatego jest tak ważna). Jeśli nie mamy z nią problemów możemy podbić  zupkę pikantymi przyprawami, a jednocześnie złagodzić ich smak dodatkiem mleczka kokosowego. Dodatek ciecierzycy sprawi, że otrzymamy w pełni wartościowy posiłek, który nie tylko nas odżywi, ale i na długo nasyci.

SKŁADNIKI
  • 4 marchewki ekologiczne
  • 4 korzenie pasternaku (można zastąpić go pietruszką, ale wówczas zupka nie będzie już tak słodka)
  • pół pora
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy bio
  • pieprz cayenne
  • imbir
  • kolendra zielona
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • liść laurowy
  • łyżka oleju rzepakowego lub sezamowego z pierwszego tłoczenia
  • mleczko kokosowe (opcjonalnie)

DSC_0026

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Oczyszczoną marchew i pasternak zalewamy świeżą wodą tak, aby tylko nieznacznie przykryła warzywa i gotujemy na wolnym ogniu wraz z imbirem, liściem laurowym i kolendrą.
  2. Kiedy warzywa staną się miękkie, wyciągamy przyprawy, a warzywa miksujemy na krem.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podprażamy ugotowaną ciecierzycę wraz z pokrojonym w plasterki porem. Doprawiamy papryczką chilli lub cayenne.
  5. Zupę nakładamy do miseczek i dodajemy ciecierzycę z porem.

WARIANT: zupkę można również doprawić mleczkiem kokosowym przed posypaniem ciecierzycą

Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:

Ciecierzyca bio

Sól morska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *