Ryż, podobnie jak kukurydza, powszechnie występuje w kuchni meksykańskiej. Ryż pasuje do wielu dań. Dodaje się go do potraw z fasoli, soczewicy, mięsa, ryb oraz zup. Choć najbardziej popularny jest ryż długoziarnisty biały, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisach kuchni Ameryki Łacińskiej zastępować go zdrowszym ryżem pełnoziarnistym, co też będziemy robić. Smak potraw nie zmieni się zasadniczo, natomiast same dania zyskają na błonniku i witaminach.
Ryż po meksykańsku stanowi mieszankę tego, co w kuchni meksykańskiej występuje w nadmiarze, czyli świeżych pomidorów, papryki i ryżu oczywiście. Jest wiele sposobów, aby przygotować ryż po meksykańsku (łącznie z miksowaniem pomidorów w blenderze), my jednak pozostaliśy wierni tradycji. Niemniej jednak jeśli ktoś jest w posiadaniu domowych przetworów z prawdziwych pomidorów to, zwłaszcza zimą kiedy nie ma co liczyć na świeże warzywa, może się pokusić o zastąpienie świeżych pomidorów przecierem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 2 filiżanki ryżu długiego pełnoziarnistego bio
- 2-3 ekologiczne pomidory
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- tłuszcz (oliwa z oliwek, tłuszcz rzepakowy)
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ponieważ w przepisie używamy zdrowszego ryżu pełnozianistego, który gotuje się dłużej od ryżu białego, podgotowujemy ryż conajmniej 20 minut, lub używamy już ryżu ugotowanego.
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Podobnie postępujemy z papryczką chilli, którą dodatkowo pozbawiamy nasion.
- Na patelni podgrzewamy tłuszcz i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
- Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz ryż.
- Dodajemy wody, zwiększamy ogień i wszystko podsmażamy.
- Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy warzywa oraz ryż i dusimy. Jeśli użyliśmy już ugotowanego ryżu, dusimy warzywa około 10 minut pod przykryciem, aż pomidory całkowicie się rozgotują. W przypadku tylko podgotowanego ryżu, warzywa z ryżem dusimy jeszcze kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając wszystko.
PODPOWIEDŹ: jeśli jednak mimo wszystko chcemy użyć białego ryżu, dodajemy go od razu do warzyw i dusimy, wraz z pomidorami około 10-15 minut.
Ryż po meksykańsku pasuje do dań z roślin strączkowych, mięsa oraz ryb, a także stanowi świetny akompaniament do zup, jeśli nie mamy już miejsca na drugie danie. Doskonale wygląda i smakuje z meksykańską zupą z czarnej fasoli.