Ryż po meksykańsku

ryż po meksykańsku
ryż po meksykańsku

Ryż, podobnie jak kukurydza, powszechnie występuje w kuchni meksykańskiej. Ryż pasuje do wielu dań. Dodaje się go do potraw z fasoli, soczewicy, mięsa, ryb oraz zup. Choć najbardziej popularny jest ryż długoziarnisty biały, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisach kuchni Ameryki Łacińskiej zastępować go zdrowszym ryżem pełnoziarnistym, co też będziemy robić. Smak potraw nie zmieni się zasadniczo, natomiast same dania zyskają na błonniku i witaminach.

Ryż po meksykańsku stanowi mieszankę tego, co w kuchni meksykańskiej występuje w nadmiarze, czyli świeżych pomidorów, papryki i ryżu oczywiście. Jest wiele sposobów, aby przygotować ryż po meksykańsku (łącznie z miksowaniem pomidorów w blenderze), my jednak pozostaliśy wierni tradycji. Niemniej jednak jeśli ktoś jest w posiadaniu domowych przetworów z prawdziwych pomidorów to, zwłaszcza zimą kiedy nie ma co liczyć na świeże warzywa, może się pokusić o zastąpienie świeżych pomidorów przecierem pomidorowym.

SKŁADNIKI

  • 2 filiżanki ryżu długiego pełnoziarnistego bio
  • 2-3 ekologiczne pomidory
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • tłuszcz (oliwa z oliwek, tłuszcz rzepakowy)
  • sól
  • pieprz

ryż po meksykańsku z zupą z czarnej fasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ponieważ w przepisie używamy zdrowszego ryżu pełnozianistego, który gotuje się dłużej od ryżu białego, podgotowujemy ryż conajmniej 20 minut, lub używamy już ryżu ugotowanego.
  2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Podobnie postępujemy z papryczką chilli, którą dodatkowo pozbawiamy nasion.
  3. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  4. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz ryż.
  5. Dodajemy wody, zwiększamy ogień i wszystko podsmażamy.
  6. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy warzywa oraz ryż i dusimy. Jeśli użyliśmy już ugotowanego ryżu, dusimy warzywa około 10 minut pod przykryciem, aż pomidory całkowicie się rozgotują. W przypadku tylko podgotowanego ryżu, warzywa z ryżem dusimy jeszcze kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając wszystko.

PODPOWIEDŹ: jeśli jednak mimo wszystko chcemy użyć białego ryżu, dodajemy go od razu do warzyw i dusimy, wraz z pomidorami około 10-15 minut.

Ryż po meksykańsku pasuje do dań z roślin strączkowych, mięsa oraz ryb, a także stanowi świetny akompaniament do zup, jeśli nie mamy już miejsca na drugie danie.  Doskonale wygląda i smakuje z meksykańską zupą z czarnej fasoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *