Powszechny dostęp do świeżych i ekologicznych jabłek latem sprawia, że często nie wiadomo co zrobić z ich nadmiarem. Kiedy znudziły nam się już zapiekanki z jabłkami, jabłeczniki, naleśniki z nadzieniem jabłkowym i zbożowe śniadania z dodatkiem jabłek, ale nie same jabłka można pobawić się proporcjami i przygotować śniadanie na bazie jabłek, z dodatkiem płatków quinoa i płatków jaglanych. Bazą letniego śniadania lub pysznego deseru stanowią jabłka właśnie, natomiast płatki quinoa i płatki jaglane stanowią idealną bezglutenową i zdrową kruszonkę. Dodatek ekologicznych orzechów włoskich sprawi, że otrzymamy pełnowartościowe śniadanie lub podwieczorek.
SKŁADNIKI
- 6 filiżanek pokrojonych jabłek
- 1/2 filiżanki płatków quinoa bio
- 1/2 filiżanki płatków jaglanych bio
- 1/2 filiżanki orzechów włoskich bio
- 3 łyżki słodu zbożowego ryżowego bio
- 3 łyżki tłuszczu kokosowego bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Umyte i pokrojone jabłka wykładamy na wysmarowaną tłuszczem kokosowym blachę.
- Posypujemy jabłka szczyptą soli, żeby soki łatwiej puściły.
- Płatki jaglane i płatki quinoa mieszamy ze sobą i dodajemy do nich słód zbożowy ryżowy rozpuszczony w ciepłej wodzie.
- Taką mieszanką płatków jaglano-quinoa posypujemy jabłka (łatwiej jest przy tym brać te grudki do ręki i równomiernie je rozprowadzić na jabłka niż nabierać łyżką).
- Posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 min. w temperaturze 140C.
- Przekładamy do miseczek. Można podawać z kremem kokosowym lub jogurtem.
Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:
czy z samych płatków owsianych tez wyjdzie?
Szczerze mówiąc to jeszcze nie próbowaliśmy takiego przepisu. Jednak płatki quinoa i jaglane są drobniejsze od owsianych, a to może wpłynąć na jakość kruszonki – lepiej się łączą ze słodem i nie będą na pewno twarde po zapieczeniu. Mam obawy czy płatki owsiane nie są zbyt duże do takiej kruszonki – czy będą chrupiące? Mam nadzieję że niebawem dowiemy się od Pani;) Powodzenia i czekamy na feedback od Pani;)))
Witam 🙂 mam pytanie-co to jest krem kokosowy? można go samemu zrobić? Nie mogę jeść jogurtów,nie wiem,czym można je zastąpić-gdyby ktoś miał pomysł i się podzielił byłabym wdzięczna.
To był skórt myślowy 😉 Krem kokosowy to mleczko kokosowe – jeśli jest dobrej jakości to jest bardzo gęste i raczej przypomina śmietankę niż mleczko 😉 A jogurt można zrobić samemu np. z orzechów nerkowca (namoczone i zmiksowane orzechy, do których dodaje się probiotyki i czeka aż sfermentują) 🙂
Dziękuję za odpowiedź.spróbuję z orzechów zrobić jogurt 🙂 pozdrawiam.
Proszę dać znać czy się udał? 🙂
Uwielbiam zapiekanki, nawet takie. Sama ostatnio zrobiłam zapiekane jabłuszka z kruszonką i mi wyszła szarlotka prawie 😀
Zapiekanki są super, zwłaszcza kiedy pogoda nie dopisuje 😉 Też je bardzo lubimy 🙂