Zapiekane jabłka z kruszonką z płatków quinoa i jaglanych

DSC_0092-001Powszechny dostęp do świeżych i ekologicznych jabłek latem sprawia, że często nie wiadomo co zrobić z ich nadmiarem.  Kiedy znudziły nam się już zapiekanki z jabłkami, jabłeczniki, naleśniki z nadzieniem jabłkowym i zbożowe śniadania z dodatkiem jabłek, ale nie same jabłka można pobawić się proporcjami i przygotować śniadanie na bazie jabłek, z dodatkiem płatków quinoa i płatków jaglanych. Bazą letniego śniadania lub pysznego deseru stanowią jabłka właśnie, natomiast płatki quinoa i płatki jaglane stanowią idealną bezglutenową i zdrową kruszonkę. Dodatek ekologicznych orzechów włoskich sprawi, że otrzymamy pełnowartościowe śniadanie lub podwieczorek.

DSC_0106DSC_0070
SKŁADNIKI
  • 6 filiżanek pokrojonych jabłek
  • 1/2 filiżanki płatków quinoa bio
  • 1/2 filiżanki płatków jaglanych bio
  • 1/2 filiżanki orzechów włoskich bio
  • 3 łyżki słodu zbożowego ryżowego bio
  • 3 łyżki tłuszczu kokosowego bio
DSC_0120 DSC_0082
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Umyte i pokrojone jabłka wykładamy na wysmarowaną tłuszczem kokosowym blachę.
  2. Posypujemy jabłka szczyptą soli, żeby soki łatwiej puściły.
  3. Płatki jaglane i płatki quinoa mieszamy ze sobą i dodajemy do nich słód zbożowy ryżowy rozpuszczony w ciepłej wodzie.
  4. Taką mieszanką płatków jaglano-quinoa posypujemy jabłka (łatwiej jest przy tym brać te grudki do ręki i równomiernie je rozprowadzić na jabłka niż nabierać łyżką).
  5. Posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 min. w temperaturze 140C.
  7. Przekładamy do miseczek. Można podawać z kremem kokosowym lub jogurtem.

Potrzebujesz składników? Sprawdź w naszym sklepie:

Płatki quinoa

Płatki jaglane

Orzechy włoskie

Syrop słodowy ryżowy

8 przemyśleń nt. „Zapiekane jabłka z kruszonką z płatków quinoa i jaglanych

    1. Szczerze mówiąc to jeszcze nie próbowaliśmy takiego przepisu. Jednak płatki quinoa i jaglane są drobniejsze od owsianych, a to może wpłynąć na jakość kruszonki – lepiej się łączą ze słodem i nie będą na pewno twarde po zapieczeniu. Mam obawy czy płatki owsiane nie są zbyt duże do takiej kruszonki – czy będą chrupiące? Mam nadzieję że niebawem dowiemy się od Pani;) Powodzenia i czekamy na feedback od Pani;)))

  1. Witam 🙂 mam pytanie-co to jest krem kokosowy? można go samemu zrobić? Nie mogę jeść jogurtów,nie wiem,czym można je zastąpić-gdyby ktoś miał pomysł i się podzielił byłabym wdzięczna.

    1. To był skórt myślowy 😉 Krem kokosowy to mleczko kokosowe – jeśli jest dobrej jakości to jest bardzo gęste i raczej przypomina śmietankę niż mleczko 😉 A jogurt można zrobić samemu np. z orzechów nerkowca (namoczone i zmiksowane orzechy, do których dodaje się probiotyki i czeka aż sfermentują) 🙂

Skomentuj Bionica Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *