A jednak to już jesień. Zaczynamy się cieszyć dniami, w których możemy jeszcze złapać ostatnie promyki słońca. Po gorącym lecie pozostało wspomnienie. Lecz na pamiątkę wakacji mamy jeszcze ogrody, a w nich nabuzowane energią owoce i warzywa. Wystarczy po nie sięgnąć, zanurzyć w nie zęby by powróciła pamięć lata.
Zapiekany ryż z jabłkami, dodatkowo poddany dobroczynnemu działaniu żywego ognia piekarnika, to prawdziwa dawka łatwo przyswajalnej energii i doskonały posiłek na początek każdego dnia i co również ważne – nie zawiera glutenu.
SKŁADNIKI
- filiżanka ryżu okrągłego pełnoziarnistego bio
- jabłko ekologiczne
- garść rodzynek suszonych na słońcu bio
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- szczypta cynamonu
- plasterek imbiru
- syrop słodowy ryżowy bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ryż gotujemy do miękkości wraz z plasterkiem świeżego imbiru.
- Jabłko ucieramy na tarce i mieszamy z ugotowanym ryżem i garścią rodzynek.
- Rozgrzewamy piekarnik
- Ryż z utartym jabłkiem i rodzynkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z oliwą z oliwek lub olejem sezamowym i zapiekamy około 40 min. w temp. 180C.
- Po wystygnięciu zapiekankę z ryżu przekładamy do miseczki, posypujemy cynamonem i dosładzamy syropem słodowym ryżowym.