Zapiekanka z ryżu okrągłego pełnoziarnistego z jabłkami

zapiekany ryż okrągły pełnoziarnisty z jabłkamiA jednak to już jesień. Zaczynamy się cieszyć dniami, w których możemy jeszcze złapać ostatnie promyki słońca. Po gorącym lecie pozostało wspomnienie. Lecz na pamiątkę wakacji mamy jeszcze ogrody, a w nich nabuzowane energią owoce i warzywa. Wystarczy po nie sięgnąć, zanurzyć w nie zęby by powróciła pamięć lata.

Zapiekany ryż z jabłkami, dodatkowo poddany dobroczynnemu działaniu żywego ognia piekarnika, to prawdziwa dawka łatwo przyswajalnej energii i doskonały posiłek na początek każdego dnia i co również ważne –  nie zawiera glutenu.

ryż okrągły pełnoziarnisty i jabłka

SKŁADNIKI
  • filiżanka ryżu okrągłego pełnoziarnistego bio
  • jabłko ekologiczne
  • garść rodzynek suszonych na słońcu bio
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • szczypta cynamonu
  • plasterek imbiru
  • syrop słodowy ryżowy bio

zapiekany ryż okrągły pełnoziarnisty z jabłkami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Ryż gotujemy do miękkości wraz z plasterkiem świeżego imbiru.
  2. Jabłko ucieramy na tarce i mieszamy z ugotowanym ryżem i garścią rodzynek.
  3. Rozgrzewamy piekarnik
  4. Ryż z utartym jabłkiem i rodzynkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z oliwą z oliwek lub olejem sezamowym i zapiekamy około 40 min. w temp. 180C.
  5. Po wystygnięciu zapiekankę z ryżu przekładamy do miseczki, posypujemy cynamonem i dosładzamy syropem słodowym ryżowym.

zapiekany ryż okrągły pełnoziarnisty z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *