Żywność ekologiczna chroni przed pestycydami – co to takiego?

Jeden z czołowych argumentów przemawiający za żywnością ekologiczną jest taki, że nie zawiera ona pestycydów. A głównym źródłem przedostawania się pestycydów do naszego organizmu jest właśnie dieta.

Można się jednak zapytać czym są pestycydy i czy aby naprawdę są niebezpieczne dla zdrowia.

Pestycydy są to substancje chemiczne albo mikroorganizmy używane do zwalczania organizmów szkodliwych (grzybów, chwastów, insektów). Podczas gdy niektóre pestycydy nie są niebezpieczne dla zdrowia, to powszechnie stosowane pestycydy fosforoorganiczne do takich nie należą.

Powszechnie używa się pestycydów fosforoorganicznych, które po raz pierwszy zostały pozyskane dla celów militarnych podczas II wojny światowej. Pomimo tego, że są silnie toksyczne, powszechnie używa ich się w rolnictwie, wojsku, a także … w gospodarstwie domowym.

Wg WHO pestycydy fosforoorganiczne są bardzo niebezpieczne dla zwierząt kręgowych. Nie potrzeba wiele wyobraźni, aby przewidzieć, co może stać się z ludźmi, którzy zawodowo narażeni są na działanie pestycydów.

Na świecie w rolnictwie co roku notuje się 3 mln zatruć pestycydami, z czego 200 tys. stanowią przypadki śmiertelne. W USA ze względu na masowe użycie pestycydów fosforoorganicznych, 80% wszystkich hospitalizowanych zatruć jest z ich powodu. W Polsce na podstawie analizy danych z lat 1993–1997 stwierdzono, że pestycydy były przyczyną około 4,5% ogólnej liczby zatruć ostrych, wśród których zatrucia insektycydami fosforoorganicznymi stanowiły około 73% ogólnej liczby zatruć.

Niedawna metaanaliza przeprowadzona przez angielskich badaczy sugeruje, że pestycydy te są niebezpieczne także w niewielkiej, dopuszczalnej dawce, powodując uszkodzenia układu nerwowego i mózgu, a w szczególności pamięci.

Udowodniono, że pestycydy fosforoorganiczne:

– są toksyczne

– uszkadzają układ nerwowy

– prowadzą do ADHD u dzieci i obniżonego IQ

– podrażniają skórę, spojówki i płuca

– mogą powodować nowotwory

Jak uniknąć pestycydów:

– wybierajmy produkty ekologiczne (bio)

– starannie myjmy owoce i warzywa

– unikajmy używania pestycydów w gospodarstwie domowym

– we własnych ogrodach używajmy niechemicznych środków ochrony roślin

WARTO WIEDZIEC

Pestycydy uszkadzają pamięć

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *