Dosa – indyjski naleśnik z fasolki mung i ryżu

dosa - naleśnik z fasoli mung z ryżem
dosa – naleśnik z fasoli mung z ryżem

Naleśniki znane są na całym świecie pod różnymi postaciami. Mogą być serwowane na słodko i wytrawnie. Do ich wyrobu można używać tradycyjnej u nas mąki, mleka i jaj. Niemniej jednak w miejscach, gdzie mleko jest luksusem, naleśniki (placki) robi się z tego, co akurat jest pod ręką.

Naleśniki dosa są typowym indyjskim daniem. Dosa wykonuje się z ryżu (tutaj ryżu brązowego) oraz z fasolki mung, dzięki czemu nadajemy im charakterystyczny zielonkawy odcień. Jeśli jednak ktoś po dosa spodziewa się znajomego smaku nalesników, może się rozczarować. Smak dosa trudno jest określić, jest lekko orzechowy. Dosa tradycyjnie można podawać z warzywami (w przepisie mamy typowo ziemniaczono-cebulowy zestaw do wypełnienia), lub z dal. Amatorzy nabiału mogą również spróbować śmietanki, obecnej w kuchni indyjskiej, lub w wersji wegańskiej śmietanki z kokosa.

Dosa wymagają więcej czasu na przygotowanie (muszą uaktywnić się naturalne bakterie fermentacyjne), dlatego choć są proste do przyrządzenia, trzeba je zacząć przygotowywać już dnia poprzedniego.

DSC_0045dosa
SKŁADNIKI NA DOSA
  • 1,5 filiżanki okrągłego pełnoziarnisty ryżu bio
  • 3/4 filiżanki fasolki mung bio
  • szczypta soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Fasolę mung i brązowy ryż płuczemy i namaczamy około 8 godzin
  2. Jeśli mung i ryż wchłonęły całą wodę to dodajemy jeszcze filiżankę i mielimy wszsytko w mikserze
  3. Masę z fasoli mung i ryżu pozostawiamy na noc, lu na kolejne 8 godzin w ciepłym miejscu, aby uaktywnił się bakterie
  4. Jeśli chcemy, aby naleśniki dosa były grube to smażymy je na oleju w takiej formie w jakiej są. Jeśli wolimy cieńsze (są bardziej tradycyjne) to dodatkowo rozrzedzmay masę naleśnikową, po czym również ją smażymy.
  5. Jeśli zależ nam na tym, aby nalesników nie przewracać to smazymy je na wolnym ogniu pod przykryciem (są wówczas bardziej wilgotne)
dosa - naleśnik z fasoli mung z ryżem
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • drobno pognieciony liść laurowy
  • pieprz
  • sól morska
  • tumerik
  • kumin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i podgotowujemy we wrzątku, około 5 minut. Odcedzamy.
  2. Cebulkę drobno kroimy i wraz z ziemniakami dusimy na patelni pod przykryciem, wraz z przyprawami.
  3. Kiedy nadzienie jest gotowe, wypełniamy nim dosa.

Przepis na dosa: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *