Jeśli zostało Wam jeszcze trochę smażonych malin z kuzu proponujemy wykorzystać je do przepisu na naleśniki z kaszy jaglanej i quinoa w połączeniu z jabłkami ogrodowymi. Jesienią nie powinno być problemu ze znalezieniem dobrych jabłek, malin, a kasza jaglana i quinoa (komosa ryżowa) powinny na stałe znaleźć się na wyposażeniu każdej szanującej się zdrowej kuchni. Naleśniki jaglane z quinoa i tartym jabłkiem są bardzo proste w przygotowaniu. Co więcej, ich zaletą jest to, że możemy je zrobić z resztek śniadania lub obiadu bo pewno nie raz zastanawiałyście co zrobić z ugotowaną kaszą jaglaną, lub quinoa zalegającą w garnkach, miseczkach, rondelkach i poupychaną w zakamarkach lodówki. Nic prostszego wystarczy obie kasze zmiksować w blenderze, dodać trochę napoju ryżowego, zmielonego siemienia lnianego (lnu) i naleśniki mamy już prawie gotowe. A jeśli chcemy urozmaicić tę podstawą wersję, możemy dodać sezonowe owoce (w przepisie mamy jabłka, ale mogą to być równie dobrze gruszki), trochę korzennych przypraw i mamy przepis na jesienne naleśniki.
SKŁADNIKI
- 1 filiżanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 filiżanka ugotowanego ziarna quinoa
- 1 średniej wielkości jabłko
- 2 łyżeczki zmielonego lnu
- 1 łyżka babki płasznik
- 1 łyżka babaki jajowatej
- szczypta soli
- cynamon
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1,5 – 2 filiżanki napoju ryżowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka oleju do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ugotowaną kaszę jaglaną i ziarno quinoa wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy pokrojone starte jabłko, świeżo zmielony len, babkę płasznik i jajowatą (jeśli nie mamy babki możemy zwiększyć ilość lnu w przepisie do 4 łyżeczek), pozostałe przyprawy, napój ryżowy i ponownie krótko miksujemy.
- Masę naleśnikową dobrze jest odstawić na pół godziny, aby len zaczął wiązać wszystkie składniki.
- Dodajemy do masy łyżkę oleju.
- Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżkę oleju (do pierwszego naleśnika, potem już nie powinna być potrzebna) i smażymy naleśniki w tradycyjny sposób. Trzeba pamiętać, aby nakładać dość dużą ilość masy bo w przeciwnym razie będą pojawiać się bąbelki, a naleśniki wyjdą cienkie jak papier.
- Naleśniki podajemy ze smażonymi powidłami lub smażonymi malinami z kuzu polane syropem zbożowym ryżowym.
Czy kasze można zastąpić maka jaglanna i quinea???
Powinno się udać, tradycyjne placki robi się wszak na bazie mąki.
Koniecznie proszę pochwal się rezultatem 🙂
Chciałam zapytać o jaki napój ryżowy chodzi? 😉
W większości naszych przepisów wykorzystujemy napój ryżowy naturalny.
O ten właśnie http://www.bionica.pl/nocache.php/napoje,napoje_ryzowe_owsiane_i_sojowe,natumi_napoj_ryzowy_naturalny_bio_1000ml-135-k-1422-1423-p.html
Przepis bardzo ciekawy na wartościowy posiłek. Mam pytanie ile naleśników wychodzi z tych składników?
Jeśli nas pamięć nie zawodzi to wyszło ok. 12 naleśników.