Zupa soczewicowa z dynią Hokkaido

zupa soczewicowa z dyniąJuż kilka przepisów na zupę z dyni na naszym blogu już było. Warto przypomnieć przepis na makrobiotyczną zupę z dyni Hokkaido z algami, zupę dyniową z cieciorką i jagodami goji, czy też krem z dyni z mleczkiem kokosowym.  Niemniej dynia jest naszym ulubionym warzywem, dodatkowo bardzo cenionym przez medycynę chińską i makrobiotykę, dlatego eksperymentów z dynią ciąg dalszy. Przepis na dynię z czerwnoną soczewicą, warzywami i samą dynią hokkaido właśnie świetnie się sprawdza w każdych warunkach i rękach każdego kucharza, nawet wtedy, kiedy potrafi ugotować tylko wodę na herbatę i jej nie przypalić. Zupa z dyni Hokkaido i czerwnonej soczywicy jest nie tylko zdrowa i bardzo odżywcza (w sam raz by przygotować się na zimę), ale dzięki egzotycznym przyprawom jest orzewająca. Oczywiście jeśli chcemy przygotować taką zupę dla dzieci to lepiej jest użyć mniej pikantnych przypraw i zrezygnować z czosnku.

dynia i soczewicaSKŁADNIKI
  • dynia Hokkaido
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy bio
  • duża cebula ekologiczna
  • 1 pietruszka i 2 marchewki najlepiej z upraw ekologicznych (naprawdę smakuja inaczej)
  • mieszanka indyjska masala*
  • czosnek
  • łyżeczka pokruszonego kombu
  • tłuszcz do duszenia (olej kokosowy, olej sezamowy, lub rzepakowy z pierwszego tłoczenia ekologiczny)

* Jeśli nie mamy masali możemy ją zrobić . W skład jej wchodzą: pieprz, curry, czerwona papryka, kumin lub kminek, imbir, cynamon

DSC_0464SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. W rondelku, w którym będziemy gotować zupę, podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy najpierw pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. W między czasie czyścimy i kroimy pozostałe warzywa oraz dynię (dyni Hokkaido nie należy obierać ze skórki, tylko oczyścić z pestek, które potem można ususzyć i pdjadać).
  3. Osobno płuczemy czerwnoną soczewicę.
  4. Do uduszonej cebuli i czosnku wrzucamy po kolei: dynię, marchewkę, pietruszkę, opłukaną soczewicę i znowu dusimy przez chwilę pod przykryciem.
  5. Podduszone warzywa zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby pokryła warzywa.
  6. Dodajemy pokruszoną algę kombu, przyprawy, sól i gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
  7. Możemy jeść zupę z pływającymi warzywami, albo zmiksować ją na krem.
  8. Podajemy posypaną uprażonymi pestkami dyni, migdałami lub orzechami nerkowca.

Jedno przemyślenie nt. „Zupa soczewicowa z dynią Hokkaido

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *