Pasta z dyni Hokkaido z czerwoną soczewicą

pasta z dyni Hokkaido i czerwonej soczewicy

Jeśli zostało Wam trochę dyni, najlepiej Hokkaido, którą można spożywać ze skórką, albo zupy z przepisu na zupę z dynią z czerwoną soczewicą, to możecie je wykorzstać do tego, aby spożądzić pyszną i zdrową pastę, która stanowi smarowidło do chleba, wrapów lub do krakersów. Pastę z dyni Hokkaido można przechowywać w lodówce do kilku dni i dowolnie przyprawiać i modyfikować. Tak naprawdę ważna jest sama dynia i czerwona soczewica, która działa jako zagęstnik, ale jest również źródłem błonnika i roślinnego białka, reszta przypraw wg uznania. U nas tradycyjnie przyprawy rozgrzewające, ale można zrobić wersję łagodniejszą z odrobiną soli, lub bez przypraw dla najmłodszych. Dynia Hokkaido jest słodka podobnie jak marchewka więc bez problem powinna przypaść do gustu maluchom (a jeśli dodamy pasternak – sukces murowany).

dynie, pomidory i smarowidła pasztet z soczewicy czerwonej i dynią hokkaido

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowując pastę z dyni Hokkaido z czerwoną soczewicą używamy tych samych składników co w przepisie na zupę z dyni Hokkaido z soczewicą i postępujemy podobnie. Różnica polega jedynie na tym, że używamy mniej wody, a po ugotowaniu składników, pastę dokładnie miksujemy. Czekamy, aż ostygnie, a potem albo od razu ją używamy, albo przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki.

dynie, chleb Bauckof i pasta dyniowa

W przypadku, gdy zostało nam trochę zupy z dyni i soczewicy, a my chcemy zrobić sobie z niej pastę, tak naprawę potrzebujemy ją tylko zagęścić. W tym celu gotujemy osobno 1/2 filiżanki czerwonej soczewicy, a potem miksujemy ją razem z zupą. Kiedy pasta trochę przestygnie sprawdzamy czy nie trzeba jej dodatkowo doprawić. Jeśli jesteśmy zadowolone ze smaku, możemy uznać, że pasta jest gotowa 🙂

WARIACJE:

  • zamist dyni Hokkaido można użyć obranej ze skórki dyni cukrowej (choć prawdopodobnie będzie mniej słodka), buttersquasha, a nawet patatów (słodkich ziemniaków)
  • zamiast czerwnonej soczewicy możemy użyć wcześniej ugotowanej cieciorki
  • jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaskowaty smak, możemy dorzucić jednego pomidora, a nawet ogórka kiszonego
  • jeśli chcemy podkręcić smak, możemy do pasty dodać upieczoną paprykę
  • do zagęszczenia pasty można również użyć płatków z kaszy jaglanej lub quinoa

dynie i chle ba pieńku

 

Jedno przemyślenie nt. „Pasta z dyni Hokkaido z czerwoną soczewicą

  1. Bardzo ciekawy post. Zachowalem twoja strone w ulubionych.
    Teraz bede tu zagladal czesciej. Powinienes jedynie
    zmienic szate graficzna bo ta wyglada troche nieciekawie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *