Surowe tiramisu 5 składników

tarta z orzechów nerkowca i kawy
tiramsu z nerkowców, migdałów i daktyli

Wprawdzie lato odeszło i raczej powinniśmy się kierować w stronę gotowanych potraw, to jednak nie da się pozostać obojętnym wobec surowego deseru tiramisu z orzechów nerkowca. Zwłaszcza gdy pogoda pozostawia wiele do życzenia, to takie jakby nie było zdrowe triamsu wraz z filiżanką ekologicznej świeżo zapażonej kawy (u nas Pizca del Mundo) robi grę.  Co więcej, 5-składnikowe tiramisu jest bardzo proste w przygotowaniu i ZAWSZE się udaje. Jest to więc idealne rozwiązanie dla leniwych łakomczuchów, którzy z tylko sobie wiadomych względów unikają cukru 😉 natomiast w życiu nie zrezygnowaliby ze zdrowych słodkości. Oczywiście taki deser polecamy tylko mamom. Jeśli jednak zechcemy przygotować coś podobnego dla maluchów, dobrą opcją staje się tutaj zastąpienie kawy gorącą czekoladą. Smacznego 🙂

tarta z orzechów nerkowca i kawy
surowe tiramisu z orzechów nerkowca
SKŁADNIKI
  • 1 szklanka migdałów bio
  • 2 szklanki daktyli bio
  • 1 mocna filiżanka esspreso
  • 2 szklanki orzechów nerkowca bio
  • ½ szklanki syropu zbożowego ryżowego bio
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Ekologiczne daktyle (bardzo ważna jest ich jakość – powinny być miękkie i ciągnące się, bo to one nadają karmelowy posmak i łączą pozostałe składniki) namaczamy w ciepłej wodzie – dokładnie tyle, aby pokryć ich powierzchnię – przez około 30 min.
  2. Podobnie postępujemy z orzechami nerkowca. Możemy albo zalać je ciepłą wodą i pozostawić na około 2 godziny lub zimną – wówczas ekologiczne nerkowce pozostawiamy na noc.
  3. Najpierw przygotowujemy spód – namoczone daktyle i orzechy nerkowca odsączamy i przekładamy do blendera (wodę z niesiarkowanych daktyli można zachować do dosładzania innych potraw, ale nie polecamy tego robić kiedy daktyle są siarkowane ;-)) i miksujemy około 1 minuty, żeby nie zrobiła się jednolita masa. Co jakiś czas trzeba zatrzymywać blender i ściągać lepiącą się masę daktylową ze ścianek, ale to dobry objaw 😉 Niemniej, gdy wydaje się nam, że masa jest za sucha, można dodać trochę wody z daktyli.
  4. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy płaską szpatułką kwadrat (lub jak mamy ochotę, możemy użyć do tego tortownicy – wówczas tiramisu po pokrojeniu będzie trójkątne). Od góry wygładzamy mokrymi rękami i przekładamy do zamrażalki.
  5. W tym czasie namoczone orzechy nerkowca przekładamy do blendera, dodajemy filiżankę espresso (może być podwójne jeśli ktoś bardzo lubi smak kawy), dosładzamy syropem słodowym ryżowym i miksujemy na bardzo gładką masę.
  6. Wyciągamy z zamrażalnika spód daktylowy i pokrywamy go masą z nerkowców i kawy i ponownie wkładamy do zamrażalnika na 1-2 godziny.
  7. Po wyjęciu kroimy, przyozdabiamy ziarenkami kawy i podajemy ze świeżo zaparzoną kawą. Można przechowywać w lodówce do następnego dnia (jeśli się uda ;-))

2 przemyślenia nt. „Surowe tiramisu 5 składników

  1. Bardzo ciekawe pomysły na potrawy znane ze świata gluten owego 🙂
    Tylko jedno zastrzeżenie-słowo „zaparzamy”pisze się przez rz ( bo wymienia się na r w wyrazie: para”). Przepraszam,za zwrócenie uwagi.Niestety,muszę. Podpis wyjaśni.

    1. Dziękujemy za uważne czytanie i wyłapanie błędu;))) Życzymy smacznego i zapraszamy do wypróbowania naszych bezglutenowych nowości m.in. zagęszczacz do potraw i harrisa falafel – bezglutenowe;))))

Skomentuj Bezglutenowy polonista Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *